Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Lenzen dragen als je een chalazion hebt

Een close up van een ooglid met een chalazion

Een bultje op je ooglid wordt ook wel een chalazion genoemd. Heb je zo'n pijnlijk rood knobbeltje en weet je niet zeker of je nog lenzen kunt dragen? Of misschien vraag je je af of het bultje is veroorzaakt door je contactlens? Onze opticiens hebben een handige gids samengesteld waarin je kunt lezen wat je het beste kunt doen als je een chalazion op je ooglid hebt, hoe je het kunt behandelen en hoe je een chalazion kunt voorkomen.

Wat is een chalazion?

Een chalazion is een pijnloze zwelling in een talgklier aan de binnenkant van je ooglid. De zwelling ziet er doorgaans uit als een rood bultje, meestal aan de binnenkant van het ooglid. Deze zwelling wordt veroorzaakt door een verstopping van de afvoer van een talgklier bij je oog. Het ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken. Het is een steriele ontsteking. Een chalazion is over het algemeen niet pijnlijk. Maar als de chalazion groter wordt en meer op het hoornvlies drukt kan het wel zorgen voor een wazig zicht.

Een chalazion wordt ook wel een hagelkorreltje of een gerstekorrel genoemd. Een chalazion wordt wel eens verward met een strontje op het ooglid. Een strontje op het ooglid (ook wel hordeolum genoemd) is een ander soort ooginfectie die zorgt voor kleine puistjes met een puskopje op het onderste of bovenste ooglid. Een strontje wordt veroorzaakt door een verstopping in een zweetkliertje of talgkliertje. Een strontje kan wel pijnlijk zijn. Een strontje is vaak een rood puistje met een geel kopje. Na een paar dagen kan dit vanzelf openbarsten. Als een strontje niet goed geneest kan het een chalazion worden.

Wat is de oorzaak van een chalazion?

Een vrouw kijkt in een make-upspiegel en doet contactlenzen in

Een chalazion kan veel oorzaken hebben. In de oogleden produceren de kliertjes van Meibom olie. Deze olie vermengt zich met het traanvocht om zo je ogen vochtig te houden en je ogen te beschermen. Als deze olie te dik wordt of als de kliertjes verstopt raken kun je een chalazion krijgen.

Het is altijd belangrijk om je lenzen goed te verzorgen. Als je niet goed zorgt voor het schoonhouden van je lenzen loop je een groter risico op oogaandoeningen zoals een chalazion. Andere factoren die zorgen voor een grotere kans op een chalazion zijn:

  • Huidaandoeningen zoals eczeem of acne
  • Chronische ontsteking van de ooglidranden (blefaritis)
  • Een ziekte, zoals bijvoorbeeld diabetes
  • Je hebt eerder een chalazion gehad

Hoe je een chalazion kunt voorkomen

Hoewel er geen manier is om de ontwikkeling van een chalazion volledig te voorkomen, kun je er wel voor zorgen dat je de kans op een chalazion verkleint:

Een vrouw met blond haar en een lenzendoosje in haar hand doet lenzen in
  • Gezicht reinigen: Was 's avonds voordat je naar bed gaat je gezicht en zorg ervoor dat er geen make up-resten achterblijven. Als je een gevoelige huid hebt die snel geïrriteerd is gebruik dan producten die geschikt zijn voor een gevoelige huid. Zorg voor een goede ooglidhygiëne.
  • Schone handen: Zorg ervoor dat je handen altijd schoon zijn voordat je lenzen indoet en uitdoet. Als je vieze handen hebt kun je namelijk bacteriën overbrengen naar je ogen. Was je handen dus altijd goed en droog je handen ook goed af. Ben je ergens waar geen zeep is? Dan zijn zeepblaadjes een uitkomst. Meng een zeepblaadje met water en was je handen met het schuim dat ontstaat.
  • Schone lenzen: Zorg ervoor dat niet alleen je handen en je gezicht schoon zijn, maar ook je lenzen. Dit is vooral belangrijk als je maandlenzen of tweewekelijkse lenzen draagt. Als je daglenzen draagt is het belangrijk om de lenzen nooit langer dan één dag te dragen. Gooi de lenzen weg aan het einde van de dag en gebruik de volgende dag een nieuw paar lenzen.
  • Lenzenvloeistof: Bewaar je lenzen altijd in een lenzenvloeistof van goede kwaliteit. Gebruik geen lenzenvloeistof die over datum is, controleer daarom altijd de houdbaarheidsdatum van de fles lenzenvloeistof die je gebruikt en van je lenzen. Het is ook heel belangrijk om je lenzen nooit in water te bewaren.

Een chalazion en lenzen

Als je een chalazion hebt kun je gelukkig gewoon je lenzen blijven dragen. Merk je dat het hagelkorreltje op je ooglid drukt en dat je contactlens daardoor niet prettig aanvoelt? Draag dan tijdelijk een bril tot de chalazion verdwenen is.

Als je merkt dat je snel last krijgt van een chalazion, rode ogen of conjunctivitis dan is het verstandig om te kiezen voor daglenzen. Omdat je met daglenzen elke dag een nieuw paar lenzen gebruikt is dit heel hygiënisch. Daglenzen zijn vaak ook dunner dan andere lenzen, waardoor ze meer zuurstof doorlaten en zo beter geschikt zijn voor droge ogen.

everclear ELITE

Probeer GRATIS daglenzen

Deze everclear ELITE daglenzen zijn de perfecte keuze om problemen met je ogen te voorkomen. Met daglenzen gebruik je namelijk elke dag een nieuw, schoon setje lenzen. En als je lenzen vies of nat worden doe je gewoon een nieuw paar lenzen in. Wil je daglenzen uitproberen? Bestel dan everclear ELITE daglenzen helemaal gratis. Deze zachte lenzen zijn exclusief verkrijgbaar bij Vision Direct. Met de code ELITE5 kun je nu gratis vijf dagen everclear ELITE lenzen uitproberen. Je ontvangt dan in totaal 10 lenzen gratis.

Probeer everclear ELITE

Hoe behandel je een chalazion?

Een chalazion verdwijnt gelukkig meestal binnen een paar dagen of een paar weken. Je kunt dit proces helpen te versnellen door elke dag een warm kompres op je oog te leggen. Maak een schoon washandje nat met warm water en leg het warme washandje 10 minuten op je ooglid. Een zachte massage kan helpen om de klier aan de rand van het ooglid open te maken. Zorg er ook voor dat je het gebied rond je oog goed schoonhoudt. Wat je vooral niet moet doen is proberen de chalazion zelf te verwijderen door deze uit te knijpen. Dit kan het probleem namelijk verergeren.

Als de chalazion na een paar weken niet weggaat, neem dan contact op met je huisarts. Er zijn twee behandelingen mogelijk. In sommige gevallen wordt de gevoelige zwelling met een kleine operatie in het ziekenhuis verwijderd. Er wordt dan een snede in de zwelling gemaakt aan de binnenzijde van het ooglid, waarna de inhoud wordt verwijderd. Dit vindt doorgaans poliklinisch plaats onder een plaatselijke verdoving. Een injectie met een ontstekingsremmer is ook een optie om de chalazion te behandelen.