Onze klantenservice is op zaterdag 24 en zondag 25 februari niet bereikbaar vanwege een belangrijke systeemupdate. Onze excuses voor het ongemak.

Een strontje (hordeolum) en lenzen

Een strontje op je ooglid kan vervelend zijn, helemaal als je lenzen draagt. Lees hier wat je moet doen als je een strontje (ook wel een hordeolum genoemd) hebt, hoe je het in de toekomst kunt voorkomen en wat een strontje eigenlijk precies is. Ook lees je hier of je je lenzen kunt blijven dragen als je last hebt van een strontje op je ooglid.

Wat is een strontje op je ooglid?

Een strontje op je ooglid wordt ook wel een hordeolum genoemd. Het is een ontsteking van een zweetklier of talgklier in het ooglid. Dit zorgt ervoor dat je ooglid rood en dik wordt. Ook kun je pijn hebben bij het knipperen. Een strontje ontstaat vaak plotseling. In sommige gevallen komt er een geel puskopje op de zwelling die na een tijdje open kan gaan. Er zijn twee soorten strontjes: als het strontje aan de buitenkant van het ooglid zit heet dat een hordeolum externum. Zit de zwelling aan de binnenkant van het ooglid dan heet dat een hordeolum internum.

Wat veroorzaakt een strontje (hordeolum)?

Een strontje wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. In de meeste gevallen is dat de stafylokok. Het is daarom enorm belangrijk om goed voor je ogen en je lenzen te zorgen. helemaal als je vaak last van een strontje hebt.

Andere oorzaken van een strontje kunnen zijn:

  • Chronische ziekten, zoals diabetes, seborroïsch eczeem (eczeem op de hoofdhuid) of een hoog cholesterol
  • Slechte hygiëne (bijvoorbeeld door het gebruik van lenzen die niet goed zijn schoongemaakt of het gebruik van make-up die niet schoon is)
  • Rosacea
  • Blefaritis
  • Conjunctivitis

Kun je lenzen dragen als je een strontje op je ooglid hebt?

In principe kun je gewoon je lenzen blijven dragen als je een hordeolum hebt, als je er maar voor zorgt dat je je handen goed wast voordat je je lenzen aanraakt. En natuurlijk moet je je lenzen elke avond goed reinigen als je maandlenzen of weeklenzen draagt. In sommige gevallen is het echter aan te raden om een tijdje je bril te dragen in plaats van lenzen. Op die manier geef je je ogen even rust. Je kunt altijd een afspraak maken bij je opticien om te overleggen wat voor jouw ogen het beste is.

Hoe kun je een strontje voorkomen?

De beste manier om te voorkomen dat je een strontje krijgt, is door het advies van je opticien op te volgen en altijd goed op hygiëne te laten bij het indoen en uitdoen van je lenzen.

  • Was je gezicht: Maak elke avond je gezicht schoon met warm water voordat je naar bed gaat. Op die manier verwijder je vuiltjes en make-up. Heb je een gevoelige huid? Gebruik dan producten die speciaal zijn gemaakt voor een gevoelige huid.
  • Was je handen: Ondertussen is het bij iedereen bekend: het is belangrijk om je handen grondig en vaak te wassen. Zeep helpt om te voorkomen dat infecties worden overgedragen. Zorg ervoor dat je altijd je handen wast voordat je je lenzen indoet en uitdoet. .
  • Zorg goed voor je lenzen: Als je maandlenzen of weeklenzen draagt is het belangrijk om je lenzen elke dag aan het eind van de dag goed schoon te maken met de juiste lenzenvloeistof. Heb je last van jeukende of branderige ogen? Ga dan niet in je ogen wrijven, maar gebruik oogdruppels. Als je daglenzen draagt is het belangrijk dat je deze niet langer dan een dag draagt.
Een fles everclear REFRESH lenzenvloeistof met een lenzendoosje

Hoe zorg je goed voor je lenzen

Het is belangrijk om lenzenvloeistof van een goede kwaliteit te gebruiken als je maandlenzen of weeklenzen draagt. Controleer daarom altijd de houdbaarheidsdatum van een fles lenzenvloeistof, voeg nooit twee soorten lenzenvloeistof door elkaar en voeg nooit water toe aan de vloeistof. Het mengen van producten verandert namelijk de formule en kan de effectiviteit van de lenzenvloeistof verminderen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je je lenzen nooit moet schoonmaken met water, ook niet als je je lenzenvloeistof bent vergeten.

Daglenzen zijn hygiënischer

Daglenzen zijn heel handig en hygiënisch in gebruik. Met daglenzen gebruik je elke dag een nieuw paar lenzen. Daglenzen zijn ook de beste optie als je regelmatig last hebt van van een hordeolum. Met daglenzen hoef je geen lenzenvloeistof en lenzendoosje meer te gebruiken. Omdat je de lenzen eenmalig gebruikt, is de kans klein dat er zich viezigheid ophoopt op de lens. Omdat je elke dag een nieuwe lens gebruikt verminder je de kans op ooginfecties en geïrriteerde ogen.

Een doosje everclear ELITE contactlenzen

Probeer GRATIS onze daglenzen

Probeer nu gratis everclear ELITE, onze populaire silicone hydrogel daglenzen. Daglenzen zijn superhandig: je gebruikt elke dag een nieuw paar lenzen. En als je lens vies wordt dan pak je gewoon een nieuwe lens. Wil je daglenzen uitproberen? Bestel dan gratis everclear ELITE daglenzen.

Deze comfortabele zachte lenzen zijn exclusief verkrijgbaar bij Vision Direct. Het uv-filter helpt je ogen te beschermen tegen de zon. Met de code ELITE5 kun je nu gratis vijf dagen everclear ELITE lenzen proberen. Je ontvangt dan in totaal 10 lenzen gratis.

Probeer GRATIS everclear ELITE

Behandeling van een strontje

Normaal gesproken verdwijnt een strontje gelukkig na een paar dagen. Je kunt de genezing versnellen door je ooglid en de huid rondom je ogen goed schoon te houden. Een warm kompres (bijvoorbeeld een warm washandje) kan ook helpen.

Maar als het wat langer duurt voordat je strontje vanzelf verdwijnt, dan zou het een chalazion kunnen zijn. Dit wordt ook wel een hagelkorreltje genoemd. Een hagelkorreltje is een rood bultje op je ooglid. Dit lijkt dus op een strontje, vandaar dat ze nog wel eens met elkaar worden verward. Maar een strontje lijkt meer op een puistje.

Een chalazion is een pijnloze zwelling in een talgklier aan de binnenkant van je ooglid. De zwelling ziet er meestal uit als een rood bultje, zonder een puskopje. Deze zwelling wordt veroorzaakt door een verstopping van de afvoer van een talgklier bij je oog. Een chalazion is niet pijnlijk, meestal verdwijnt het bultje na een paar weken. Als de chalazion na een paar weken niet weggaat, neem dan contact op met je huisarts.