Ons magazijn gaat verhuizen! Vanwege deze verhuizing kan het helaas langer duren voordat je je bestelling thuisbezorgd krijgt. Onze excuses hiervoor.

Rode ogen door lenzen

Oorzaken van rode ogen

Rode ogen worden meestal veroorzaakt door een lichte irritatie van het oogwit (ook wel de sclera genoemd). Als je last hebt van rode ogen kan dat gepaard gaan met tranende ogen, branderige ogen en jeuk. Gelukkig is dit doorgaans niet ernstig, maar hoe komt het nu dat je last krijgt van rode ogen als je lenzen draagt? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals veel naar een computerscherm kijken en vermoeidheid. Ook alcohol drinken heeft effect op je ogen.

Als je zachte lenzen draagt die te weinig zuurstof doorlaten en je ogen niet goed hydrateren kan dit in de loop van de dag zorgen voor droge, rode ogen en een branderig gevoel. Het hoornvlies heeft namelijk, net als alle andere delen van ons lichaam, een constante toevoer van zuurstof nodig. Het hoornvlies kan geen zuurstof via het bloed opnemen; het zuurstof wordt direct via het oog opgenomen. Het is daarom belangrijk dat je lenzen draagt die zuurstofdoorlatend zijn.

Rode ogen voorkomen als je lenzen draagt

Als je lenzen draagt wil je natuurlijk geen last hebben van rode ogen. Let daarom op onderstaande punten om zo goed mogelijk voor je lenzen en je ogen te zorgen:

Een oog waarin iemand oogdruppels druppelt

Draag je lenzen niet te lang - Misschien heb je je wel eens afgevraagd: ‘Hoe lang kan je lenzen dragen?’. Het is belangrijk om je lenzen nooit langer te dragen dan de aangegeven draagtijd. Dus vervang je maandlenzen na vier weken en draag daglenzen nooit langer dan één dag. Contactlenzen laten tegenwoordig veel zuurstof door naar je oog. Maar toch ‘ademt’ je oog beter zonder lenzen. Het is daarom ook heel belangrijk om je te houden aan de maximale draagtijd van de lens per dag en om je lenzen altijd goed schoon te maken (als je maandlenzen of weeklenzen draagt).

Droge ogen - Een andere veelvoorkomende oorzaak van rode ogen is irritatie veroorzaakt door droge ogen. Dit kan komen omdat de contactlens het natuurlijke traanvocht van het oog absorbeert. Als dit vervolgens niet voldoende wordt aangevuld, hebben je ogen extra hydratatie nodig, bijvoorbeeld door oogdruppels te gebruiken.

Kies de juiste soort contactlens - Het is belangrijk om de juiste soort contactlens te kiezen. Het gebruik van hoogwaardige daglenzen met materialen als silicone hydrogel zorgt ervoor dat je oog optimaal wordt gehydrateerd en dat je geen last krijgt van rode ogen. Als je de voorkeur geeft aan maandlenzen of tweewekelijkse contactlenzen is het belangrijk dat je de lenzen niet langer draagt dan de aanbevolen draagtijd.

Gebruik de juiste producten - Let niet alleen op het type lens dat je draagt, maar denk ook goed na over de oogzorgproducten die je gebruikt. Als je de verkeerde producten gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat je geen verbetering merkt. Als je last hebt van droge ogen is het goed om oogdruppels te gebruiken. Gebruik altijd lenzenvloeistof van een goede kwaliteit. Let ook op de houdbaarheidsdatum van je lenzen en de lenzenvloeistof. Zorg er ook voor dat je weet hoe lang je lenzen in vloeistof kunt bewaren

Tips voor het schoonmaken en onderhouden van lenzen

Als je maandlenzen of tweewekelijkse lenzen draagt is het belangrijk dat je de lenzen elke avond grondig schoonmaakt en bewaart in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. Heb je hier ‘s avonds geen zin meer in en wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Dan zijn daglenzen een aanrader. Je gebruikt dan elke dag een nieuw paar lenzen. Met daglenzen hoef je je lenzen niet meer schoon te maken met lenzenvloeistof. Onze tips voor het reinigen en onderhouden van contactlenzen:

 1. Gebruik altijd producten van goede kwaliteit.
 2. Gebruik geen fles lenzenvloeistof die langer dan drie maanden geleden geopend is. Hetzelfde geldt voor oogdruppels. Controleer ook altijd de houdbaarheidsdatum.
 3. Ga nooit slapen met lenzen. Tenzij je natuurlijk lenzen draagt die hier geschikt voor zijn, zoals Acuvue Oasys of Air Optix Night & Day Aqua.
 4. Draag je lenzen niet langer dan de aanbevolen draagtijd. Geef je ogen ook eens een dagje rust door een bril te dragen in plaats van contactlenzen.
 5. Probeer om niet te zwemmen met lenzen.
 6. Was altijd je handen voordat je je lenzen in gaat doen of uit doet.
 7. Maak je lenzendoosje altijd goed schoon en vervang het lenzendoosje regelmatig.
 8. Maak je lenzen nooit schoon met water (bewaar je lenzen ook niet in water).
Een doos everclear ELITE daglenzen met gele bloemen op de achtergrond

Probeer everclear ELITE gratis

Daglenzen zijn enorm handig om te dragen. Met de everclear ELITE daglenzen weet je zeker dat je ogen altijd optimaal worden gehydrateerd. Omdat deze lenzen veel vocht vasthouden, zijn ze ideaal als je snel last hebt van droge ogen. Deze daglenzen zijn gemaakt van silicone hydrogel, je kunt de lenzen daardoor tot wel twaalf uur per dag comfortabel dragen. Aan het eind van de dag gooi je de lenzen gewoon weg. Daarnaast beschikt deze zachte lens over een uv-filter. Dit filter helpt je ogen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen van de zon. Met de code ELITE5 kun je nu gratis vijf dagen everclear ELITE lenzen uitproberen. Je ontvangt dan in totaal 10 lenzen gratis.

Probeer everclear ELITE

Externe factoren die een rol spelen bij droge ogen

Hoe goed je ook voor je lenzen zorgt, soms kun je toch nog last krijgen van rode ogen. Dit kan worden veroorzaakt door diverse externe factoren:

 • Het weer en allergieën

 • Het weer kan van invloed zijn op je ogen: in het voorjaar en in de zomer hebben veel mensen last van hooikoorts. Door de allergische reactie krijg je last van bloeddoorlopen ogen. In de herfst en in de winter kunnen je ogen last hebben van de wind en de koud. Ook de droge lucht van de verwarming binnenshuis en airconditioning kunnen zorgen voor droge en rode ogen. In dat soort situaties is het altijd handig om een flesje oogdruppels (zoals everclear Eye Drops) bij je te hebben voor extra hydratatie.

 • Make-up

  Gebruik je graag make-up? Als je lenzen draagt en make-up gebruikt is het belangrijk om goed om te letten hoe je de make-up aanbrengt, zodat je geen poeder of crème in je ogen en op je lenzen krijgt. Zo is het bijvoorbeeld beter om een vloeibare foundation te gebruiken in plaats van een poeder. Met poeder loop je namelijk sneller het risico dat er poeder op je lens komt. Zorg er ook voor dat je je make-up (zoals mascara) regelmatig vervangt, zo verminder je de kans op een oogontsteking of een pijnlijk oog.

 • Schermtijd

 • Als je lang achter een computer werkt of veel tv kijkt kan dit ook zorgen voor droge en rode ogen. Probeer regelmatig weg te kijken van het scherm en naar iets in de verte te kijken. Op die manier geef je je ogen even rust. Volg hiervoor de 20-20 regel: focus elke 20 minuten 20 seconden op iets in de verte. Voldoende slaap is ook goed voor je ogen. Op die manier krijgen je ogen elke nacht voldoende rust en voorkom je dat je wakker wordt met rode ogen.

 • Nooit meer rode ogen

 • Volg al onze adviezen op om te voorkomen dat je last krijgt van rode ogen. Merk je dat onze advies tegen rode ogen niet helpt? Stop dan tijdelijk met het gebruik van contactlenzen en maak een afspraak bij je huisarts of opticien. Rode ogen en wazig zicht kunnen namelijk een teken zijn van een oogontsteking (ook wel conjunctivitis genoemd), keratitis (hoornvliesontsteking) of een andere oogaandoening. Tijdelijk een bril dragen is dan het beste. Een ontstoken oog en lenzen dragen is namelijk geen goede combinatie.