Zijn contactlenzen geschikt voor kinderen?

woensdag 3 april 2019 door Vision Direct

Olympisch atlete Katarina Johnson-Thompson

Er is altijd veel onduidelijkheid over of kinderen wel of niet contactlenzen kunnen dragen. En zo ja, op welke leeftijd ze daarmee kunnen beginnen. In deze blog leggen we graag uit waarom contactlenzen heel geschikt zijn voor kinderen. We willen daarmee eventuele twijfels wegnemen. De opticiens van Vision Direct geven aan dat contactlenzen een veilige manier zijn om het zicht van een kind te corrigeren. Er is geen leeftijdsgrens voor kinderen, een opticien zal per geval beoordelen of een kind klaar is om lenzen te gaan dragen.

De Britse Olympisch atlete Katarina Johnson-Thompson, die nu ACUVUE® OASYS 1-Day for ASTIGMATISM draagt, begon met het dragen van contactlenzen toen ze op de middelbare school zat. Ouders maken zich vaak zorgen dat kinderen en tieners niet genoeg verantwoordelijkheidsgevoel hebben om contactlenzen te kunnen dragen. Maar deze angst is ongegrond. Hier kun je meer lezen over waarom contactlenzen heel geschikt zijn voor kinderen.

Op jonge leeftijd contactlenzen dragen

Voor ouders is het vaak een opluchting om te horen dat het dragen van contactlenzen een veilige en gezonde optie is voor kinderen en dat kinderen zich snel aanpassen aan het dragen van lenzen. Mocht je je zorgen maken over of je kind wel in staat is om maandlenzen of weeklenzen dagelijks goed te reinigen, dan kun je daglenzen voorstellen. Daglenzen hoeven namelijk niet elke avond in lenzenvloeistof te worden bewaard. Met daglenzen gebruikt je kind elke dag een nieuw setje lenzen. De lenzen kunnen aan het eind van de dag worden weggegooid.

De Britse atlete Katarina Johnson-Thompson raadt aan om vanaf jonge leeftijd je ogen te laten testen: "Ik had mijn eerste oogmeting toen ik op de basisschool zat en ik draag al vanaf jonge leeftijd lenzen. Lenzen helpen me om beter te presteren en om mezelf vrij te voelen. Ze geven me de kans om helemaal mezelf te zijn."

We weten allemaal hoe moeilijk de puberteit soms kan zijn. Het dragen van contactlenzen kan helpen deze periode een beetje makkelijker te maken: contactlenzen vergroten het zelfvertrouwen en ze geven vrijheid bij het sporten.

Lenzen dragen tijdens het sporten

Kinderen winnen een beker

Iedereen die wel eens een bril heeft gedragen tijdens het sporten, weet hoe onhandig dit kan zijn. Een bril heeft niet alleen invloed op je prestatie, maar ook op het plezier dat sporten kan brengen. Een bril beperkt je tijdens het sporten: een bril kan kapot gaan, kan vallen en beslaan. Een bril kan zelfs zorgen voor verwondingen in je gezicht als iemand tijdens het sporten tegen je opbotst. Een bril verruilen voor contactlenzen geeft bewegingsvrijheid en een goed zicht.

Contactlenzen kunnen de sportervaring van een jongere aanzienlijk verbeteren, waardoor een gezondere, actievere levensstijl wordt bevorderd. Contactlenzen zijn natuurlijk niet geschikt voor iedereen. Voor sommige mensen is een bril een goede manier om het zicht te corrigeren. Alleen een opticien kan bepalen of contactlenzen geschikt zijn voor de ogen van je kind.

Atlete Katarina Johnson-Thompson zegt dat lenzen haar perifere blikveld hebben verbeterd, wat een belangrijke factor is geweest in haar sportieve succes: "Het is een enorm verschil, ik kan vanuit alle hoeken alles goed zien en ik heb geen blinde vlekken meer." Ze vertelt dat contactlenzen haar zicht verbeteren: "Wanneer ik aan een wedstrijd deelneem, dan kan het tijdens het hordelopen moeilijk zijn om de afzonderlijke hordes goed te zien. Voor mij is het daarom belangrijk dat ik met mijn contactlenzen alle hordes perfect kan zien." Katarina zegt dat ze haar sportieve prestaties te danken heeft aan het dragen van contactlenzen. "Met contactlenzen voel je je gewoon meer op je gemak."

Zelfvertrouwen

Meisjes spelen voetbal

Contactlenzen kunnen een goede manier zijn om kinderen meer zelfvertrouwen te geven. De Britse Olympische atlete Katarina Johnson-Thompson vertelt over haar positieve ervaring met het dragen van contactlenzen, die ze al sinds haar tienerjaren draagt.

Ben je nog niet overtuigd? Lees dan wat Olympische atlete Katarina Johnson-Thompson zegt over het dragen van contactlenzen: "Toen ik tiener was, was het dragen van contactlenzen erg belangrijk. Niet alleen tijdens het sporten. Ik gebruikte namelijk regelmatig het excuus dat ik lenzen moest dragen omdat ik sportte, zelfs op de dagen dat ik niet aan sport deed. Ik deed mijn lenzen in voordat ik naar school ging en ik droeg ze de hele dag. Ik voelde me namelijk veel zelfverzekerder en prettiger als ik lenzen droeg. Toen ik eenmaal lenzen had geprobeerd, wilde ik niet meer terug."

De eerste contactlenzen voor je kind

Als je denkt dat contactlenzen geschikt zijn voor je kind, maak dan eerst een afspraak voor een oogmeting bij een opticien. Je weet dan precies welk voorschrift je kind heeft. De bestseller 1-DAY ACUVUE® MOIST is een aanrader voor iedereen die lenzen draagt. Deze lens heeft een lichtblauwe hanteringstint en een 1-2-3-indicator, waardoor het heel makkelijk is om de lens in te doen. Deze lens heeft ook een uv-filter*, dat de ogen helpt beschermen tegen schadelijke straling van de zon.

Voetnoot: Katarina Johnson-Thompson is merkambassadeur van ACUVUE®. Ze draagt ACUVUE® OASYS 1-Day for ASTIGMATISM.

* Alle ACUVUE® contactlenzen zijn voorzien van een Klasse 1 of Klasse 2 uv-filter om bescherming te bieden tegen schadelijke uv-straling die het hoornvlies en het oog binnendringt. Uv-absorberende contactlenzen zijn GEEN vervanging voor beschermende uv-absorberende brillen, zoals een skibril of een zonnebril met uv-blok, aangezien zij het oog en het gebied eromheen niet volledig bedekken. Je dient dus uv-bescherming (zonnebril) te dragen zoals wordt aangeraden door je opticien.

ACUVUE®, ACUVUE® OASYS1-Day for ASTIGMATISM en 1-DAY ACUVUE® MOIST zijn handelsmerken van Johnson & Johnson Medical BV/NV. © Johnson & Johnson Medical BV/NV 2019. VPOA 1048-Apr19

please wait