Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Heb je last van droge ogen tijdens je zwangerschap?

vrijdag 6 november 2020 door Vision Direct

Zwangere vrouw zit op de vloer in de woonkamer

Als je zwanger bent verandert er natuurlijk veel in je lichaam. Maar wist je dat een zwangerschap ook invloed heeft op je ogen? Zo krijgen veel vrouwen als ze zwanger zijn helaas last van droge ogen. Lees verder om erachter te komen wat de oorzaken zijn van droge ogen tijdens de zwangerschap en wat je eraan kunt doen.

Een flesje oogdruppels voor droge ogen

Droge ogen tijdens zwangerschap

Zwangerschapsmisselijkheid, vocht vasthouden, moeheid: allemaal bekende kwalen waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen. Maar vaak hoor je weinig over het effect van een zwangerschap op de ogen. Terwijl er juist veel vrouwen zijn die aangeven dat ze tijdens de zwangerschap ineens last krijgen van droge, branderige of geïrriteerde ogen. Wees dus gerust als je last hebt van droge ogen: je bent zeker niet de enige zwangere vrouw die hier last van heeft!

Als je zwanger bent verandert er veel in je hormoonhuishouding, in de bloedsomloop en in de stofwisseling. Als gevolg van de hormoonschommelingen kun je last krijgen van droge ogen of geïrriteerde ogen omdat je minder traanvocht aanmaakt. Heel vervelend natuurlijk, helemaal als je lenzen draagt. Maar gelukkig is er wat aan te doen. Met oogdruppels zorg je ervoor dat je droge ogen weer optimaal gehydrateerd worden. Op die manier krijgen je ogen even weer rust en is dat branderige gevoel weg. Veel van onze oogdruppels zijn te gebruiken in combinatie met contactlenzen. Als je tijdens je zwangerschap voor het eerst oogdruppels gaat gebruiken, overleg het dan voor de zekerheid even met je verloskundige.

Bestel nu oogdruppels

Zicht verandert tijdens zwangerschap

Veel vrouwen merken dat hun zicht achteruit gaat wanneer ze zwanger zijn. Onze opticien Benjamin Dumaine zegt hierover: "Het is niet ongebruikelijk dat je sterkte verandert tijdens je zwangerschap. Dit is niets om je zorgen over te maken en het zicht herstelt zich in vrijwel alle gevallen na de bevalling." Ga dus niet meteen een nieuwe jaarvoorraad lenzen of een nieuwe bril aanschaffen tijdens je zwangerschap.

Je kunt altijd met je opticien overleggen of er mogelijkheden zijn om tijdens je zwangerschap zo goed mogelijk te kunnen zien. Misschien zijn daglenzen met een andere sterkte een goede tijdelijke oplossing. Met daglenzen kun je makkelijk een kleine voorraad nieuwe lenzen kopen, zodat je na je zwangerschap weer over kunt stappen op je gebruikelijke sterkte. Veel van onze klanten vinden Dailies Total 1 de fijnste daglenzen voor droge ogen.

Zwangere vrouw leest een boek in bed

Doen bij wazig zien:

  • Oogdruppels gebruiken
  • Je ogen rust geven

Niet doen bij wazig zien:

  • Een nieuwe bril met een andere sterkte kopen
  • Overcorrigeren (je ogen laseren)

Vermoeide ogen

Misschien heb je geen last van droge ogen of een wazig zicht, maar merk je wel dat je ogen sneller vermoeid voelen tijdens je zwangerschap. Het kan dan helpen om oogoefeningen te doen. Dit soort oefeningen nemen weinig tijd in beslag, maar ze zijn enorm goed voor de gezondheid van je ogen. Deze oefeningen kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je ogen niet meer vermoeid of branderig voelen.

Zorg er ook voor dat je niet te lang naar een computerscherm of naar je telefoon kijkt. Dit kan namelijk snel zorgen voor vermoeide ogen. En zitten je lenzen even niet prettig als je vermoeide ogen hebt? Draag dan eens je bril om je ogen wat rust te geven.

Andere klachten

Merk je dat je dubbelziet, hoofdpijn hebt of sterretjes ziet? Geef dit dan meteen door aan je verloskundige of aan de huisarts. Dit zou namelijk een teken kunnen zijn van zwangerschapsdiabetes of van een hoge bloeddruk. Je verloskundige kan de juiste diagnose stellen. Hetzelfde geldt voor hoofdpijn en gevoeligheid voor licht. Dit kan worden veroorzaakt door hormoonschommelingen in je lichaam. Bespreek het met je verloskundige, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld.

Oogmeting na je zwangerschap

Doorgaans heb je drie maanden na de bevalling of drie maanden nadat je bent gestopt met borstvoeding weer de normale sterkte die je voor de zwangerschap had. Dus het is even geduld hebben voordat de zwangerschapshormonen zijn uitgewerkt! Het is handig om tegen die tijd een afspraak te maken bij de opticien voor een oogtest. De opticien kan dan kijken of je inderdaad weer je oude sterkte hebt en er kan natuurlijk gecontroleerd worden hoe het met de gezondheid van je ogen is.

Ons assortiment oogdruppels

please wait