Goedkoper dan in de winkel

Vermoeide ogen: oefeningen voor je ogen

We brengen een groot deel van ons leven door achter een computer of tv. Misschien herken je het wel: op kantoor ben je het grootste deel van de dag op je computer bezig en 's avonds kijk je Netflix terwijl je tussendoor je mobiele telefoon checkt. Veel mensen kijken uren per dag naar een beeldscherm. Teveel naar een computerscherm en je telefoon kijken is niet goed voor de gezondheid van je ogen. Het kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je ogen: vermoeide ogen en branderige ogen zijn de meest voorkomende symptomen. Dit wordt ook wel computerogen genoemd. Ook kun je last krijgen van een trillend ooglid en rode oogleden.


Het is belangrijk om goed te zorgen voor je ogen. Daarom hebben we een paar oefeningen voor je op een rijtje gezet die helpen bij vermoeide ogen en die ook je oogspieren trainen. Dit soort oefeningen wordt ook wel oogyoga genoemd. Oogyoga neemt weinig tijd in beslag, maar het is enorm goed voor de gezondheid van je ogen.


Dit zijn oefeningen die helpen bij vermoeide en branderige ogen. Het zijn dus géén oefeningen om je gezichtsvermogen te verbeteren of om bijvoorbeeld bijziendheid of astigmatisme te corrigeren. Wees altijd op je hoede als je leest over dit soort beloftes. De oplossing voor het corrigeren van dit soort afwijkingen is namelijk altijd om lenzen te gebruiken of een bril te dragen. Maar als je op zoek bent naar tips en simpele oogoefeningen om vermoeide ogen en vierkante ogen te verminderen, dan ben je hier aan het juiste adres.

Oogoefeningen voor vermoeide ogen
1. Met je ogen knipperen

Als je veel naar een computerscherm kijkt, dan knipper je minder vaak met je ogen. En ook sluit je dan onbewust tijdens het knipperen je ogen niet volledig. Tijdens deze oefening is het daarom de bedoeling om bewust met je ogen te knipperen: hou je ogen een halve seconde gesloten voordat je je ogen weer opent. Herhaal dit 20 keer, zodat je ogen weer gehydrateerd worden en je voelt dat je ogen weer prettig aanvoelen.

2. Met je ogen rollen

Ga rechtop zitten en kijk zonder je hoofd te bewegen naar rechts. Beweeg vanaf daar langzaam je blik naar het plafond en vervolgens naar links en naar beneden. Herhaal dit 10 keer. Doe dit zowel met de klok mee als tegen de klok in.

3. Kijk uit het raam

Plak een gekleurde Post-it op een gesloten raam. Ga voor het raam staan en wissel gedurende één minuut steeds tussen kijken naar de Post-it en kijken naar iets wat je buiten kunt zien (bijvoorbeeld een lantaarnpaal, een boom of een tuinstoel). Deze oefening helpt om je focus te verbeteren en je oogspieren te trainen. Ook helpt het om je ogen even wat rust te geven als je lang naar een computerscherm hebt gekeken.

4. Even in het donker

Plaats je handpalmen lichtjes over de ogen, zonder op je oog te drukken. De vingers van beide handen liggen op elkaar en rusten op het voorhoofd. Probeer je ogen in volledige duisternis te houden, laat geen licht door en adem een minuut diep in. Dit is een zeer ontspannende oefening. Het is niet alleen goed voor je ogen, maar kan ook helpen als je last hebt van stress.

5. Kijk om je heen

Plaats een scherm voor je (bijvoorbeeld een computer of een tablet). Probeer, zonder je ogen van het scherm te halen, alle objecten om je heen te lokaliseren en aan te raken (bijvoorbeeld een glas water, een pen, een tijdschrift). Gebruik vervolgens het scherm zonder de objecten in je perifere zicht uit het oog te verliezen.

6. Oogmassage

Natuurlijk is een zachte massage ook heel effectief om je ogen te ontspannen. Doe je ogen dicht en druk zachtjes met je vingertoppen op je oogleden. Maak vervolgens enkele seconden cirkelvormige bewegingen. Herhaal deze oefening 5 keer. Deze massage kun je het beste doen zonder je lenzen in.

Zoals je kunt zien, zijn dit oefeningen voor je ogen die je heel makkelijk kunt doen. Deze oefeningen kunnen heel goed helpen als je last hebt van vermoeide ogen. Oogdruppels kunnen ook verlichting bieden bij vermoeide ogen of branderige ogen. Mocht je langere tijd last hebben van vermoeide ogen en heb je het idee dat deze oefeningen en oogdruppels niet helpen, breng dan een bezoek aan de opticien of oogarts. Zij kunnen een oogtest doen en kijken wat het beste is voor jouw ogen. Vermoeide ogen kunnen na je veertigste bijvoorbeeld een teken zijn van presbyopie (ook wel ouderdomsverziendheid genoemd).

BETAALMOGELIJKHEDEN