Goedkoper dan in de winkel

Branderige ogen: onze tips

Misschien heb je er wel eens last van gehad: branderige ogen. Branderige, prikkende ogen zijn enorm vervelend, helemaal als je lenzen draagt. Als je last hebt van geïrriteerde en branderige ogen kan dit diverse oorzaken hebben. Vaak gaan brandende ogen gepaard met andere klachten, zoals jeuk, tranende ogen en zere ogen.


Als je branderige, tranende ogen wilt verhelpen of voorkomen is het verstandig om eerst te kijken wat de oorzaak is. Let er daarom op wanneer je last hebt van dat branderige gevoel, zodat je erachter kunt komen waarom je hier last van krijgt. Lees verder om erachter te komen wat de meestvoorkomende oorzaken zijn van branderige, prikkende ogen, hoe je branderige ogen moet behandelen als je lenzen draagt en hoe je branderige ogen kunt voorkomen.

Belangrijkste oorzaken branderige ogen

Als je last hebt van branderige ogen kan dit diverse oorzaken hebben. Zo kan een branderig gevoel worden veroorzaakt door:


• Een allergische reactie (veroorzaakt door bijvoorbeeld hooikoorts of een stofallergie)

• Blefaritis

• Een ontsteking (bijvoorbeeld conjunctivitis)

• Droge ogen

• Uveïtis

• Diabetes

• Felle zon

• Stof

• Lang tv-kijken of langdurig computergebruik

• Rook

• Droge lucht

• Vermoeide ogen

• Een bijtende stof

• Warme lucht/koude lucht


Naast deze mogelijke oorzaken kunnen een verkoudheid of griep ook zorgen voor geïrriteerde ogen. In hele zeldzame gevallen kunnen branderige ogen bij sommige mensen een symptoom zijn van het coronavirus.


In sommige gevallen kunnen brandende of prikkende ogen wijzen op een meer ernstige aandoening. Wij raden daarom aan om altijd naar je huisarts te gaan als je lang of vaak last hebt van branderige ogen. De huisarts kan je dan eventueel doorverwijzen naar de oogarts.

Branderige ogen en contactlenzen

Als je last hebt van zere ogen is het goed om je lenzen een tijdje niet te dragen. Je kunt dan het beste even overstappen op het dragen van je bril. Een bril is ook het beste als je een oogontsteking hebt. Een ontstoken oog en lenzen dragen is namelijk geen goede combinatie. Om te voorkomen dat je last krijgt van branderige ogen door het gebruik van lenzen, is het belangrijk om altijd goed voor je lenzen te zorgen. Zo voorkom je vuile lenzen, wat geïrriteerde ogen als gevolg kan hebben.


Hoe je goed voor je lenzen en je ogen zorgt? Let hiervoor op een aantal dingen: was altijd je handen (en droog ze goed af) voordat je 's ochtends je lenzen in doet en 's avonds weer uit doet. Als er geen zeep in de buurt is kun je zeepblaadjes gebruiken. Draag je maandlenzen of tweewekelijkse lenzen? Maak je lenzen dan elke dag schoon met lenzenvloeistof en bewaar je lenzen in een schoon lenzendoosje. Als je last hebt van droge ogen kun je oogdruppels gebruiken.


Daglenzen (zoals Dailies Total 1, everclear ADM en Dailies AquaComfort Plus) zijn een aanrader, want je gebruikt hiermee elke dag een nieuw, schoon setje lenzen. Met daglenzen heb je geen lenzenvloeistof meer nodig, want aan het eind van de dag gooi je de lenzen gewoon weg. De volgende ochtend gebruik je een nieuw paar lenzen.


Ook is het belangrijk om niet te douchen met lenzen. En natuurlijk moet je ook niet gaan slapen met lenzen in. Probeer stress te vermijden. Vermoeide ogen door stress komt vaak voor. Ook kan stress soms zorgen voor een wazig zicht.

Rode oogleden

Brandende ogen gaan vaak gepaard met rode oogleden. Als je last hebt van rode oogleden kan dat verschillende oorzaken hebben, zoals een allergische reactie, een geïrriteerde huid, een oogontsteking of eczeem. Ook vermoeide ogen kunnen zorgen voor rode oogleden. Je kunt proberen om rode oogleden te voorkomen door niet in je ogen te wrijven, zonlicht te vermijden en altijd je handen goed te wassen voordat je je lenzen uitdoet of je make-up afhaalt. Vergeet ook niet om je make-upproducten regelmatig te vervangen, want ook mascara en eyeliner hebben een houdbaarheidsdatum. Heb je langer last van rode oogleden, dan is het goed om een afspraak te maken bij de huisarts. Het kan bijvoorbeeld blefaritis zijn (ontstoken oogleden).

Probeer gratis daglenzen

Daglenzen zijn enorm hygiënisch om te dragen. Met daglenzen gebruik je elke dag een nieuw paar lenzen. En als een lens vies wordt dan pak je gewoon een nieuwe lens. Wil je daglenzen wel eens uitproberen? Bestel dan gratis everclear ELITE daglenzen. Deze zachte lenzen zijn exclusief verkrijgbaar bij Vision Direct. Het uv-filter in de lens helpt je ogen te beschermen tegen de zon. Met de code ELITE5 kun je nu gratis vijf dagen everclear ELITE lenzen uitproberen. Je ontvangt dan in totaal 10 lenzen gratis.

Probeer gratis
Behandeling van droge ogen

Heb je last van brandende ogen omdat je last hebt van een allergie? Overleg dan met je huisarts wat voor jou het beste helpt. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde oogdruppels die speciaal bedoeld zijn voor mensen met een allergie. Als je last hebt van pijnlijke ogen en gevoelige ogen omdat je ogen heel droog aanvoelen, dan kun je hiervoor doorgaans normale oogdruppels gebruiken die je online kunt bestellen. Wat ook kan helpen bij gevoelige ogen zijn koude kompressen die je op je gesloten oogleden legt. De koele kompressen geven vaak meteen verlichting als je last hebt van je ogen. Heb je last van brandende ogen door rook of door chloor in het zwembad? Dan is frisse lucht een goed idee.


Brandende ogen kunnen ook worden veroorzaakt door langere tijd naar een beeldscherm te kijken. Ongemerkt ga je dan minder knipperen, waardoor je sneller last krijgt van droge ogen. Neem daarom regelmatig pauze als je weet dat je een lange dag achter de computer moet zitten. Ook een hogere luchtvochtigheid in huis of op kantoor kan droge ogen verminderen.


Een andere oorzaak van brandende ogen is wanneer je ogen in aanraking komen met een bijtende stof of schadelijke stoffen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je schoonmaakmiddel in je ogen krijgt. Wat je in zo'n geval het beste kunt doen is kijken wat er op het label staat van het desbetreffende schoonmaakmiddel. Volg de instructies op het label op. Doorgaans is het voldoende om je ogen en je gezicht te spoelen met water, om zo het brandende gevoel te verlichten.


Als je naast een brandend gevoel ook last hebt van pijnlijke ogen, veel tranen, gevoeligheid voor licht, een wazig zicht, afscheiding uit je oog, roodheid of andere klachten, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk bij een huisarts of oogarts langs te gaan. Dit kan namelijk duiden op andere medische problemen dan 'gewoon' brandende ogen.

BETAALMOGELIJKHEDEN