Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

De invloed van digitalisering op je gezichtsvermogen

dinsdag 2 augustus 2022 door Vision Direct

Een vrouw aan het werk op haar laptop en een groot beeldscherm

Digitale technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. Misschien merk jij ook wel eens dat je sommige dagen meer online dan offline bent. Dankzij de technologische vooruitgang brengen we allemaal steeds meer uren door achter een scherm. Maar de digitalisering heeft helaas ook een keerzijde, zo heeft de digitale vooruitgang een grote invloed op ons gezichtsvermogen en onze ogen.

Als je lange dagen achter een beeldscherm werkt kunt je helaas last krijgen van droge ogen. Dit kan heel vervelend zijn, helemaal als je lenzen draagt. Maar er zijn ook veel andere gevolgen waar je misschien niet eerder aan hebt gedacht. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de vijf meestvoorkomende gevolgen van de digitalisering op je ogen. Ook geven we advies over welke lenzen het meest geschikt zijn als je vaak urenlang naar een beeldscherm moet kijken.

Een blonde vrouw werkt op haar laptop terwijl ze op de bank zit

1. Je kijkt uren per dag naar een scherm

Hoeveel uur schermtijd krijg jij op een dag? Eerlijk antwoorden! We leven in een tijdperk dat bol staat van de technologische snufjes en nieuwe digitale mogelijkheden. Informatie is tegenwoordig supersnel toegankelijk en steeds meer van onze sociale contacten zijn online in plaats van offline. Door deze digitalisering kijken veel mensen dagelijks meer dan zes uur naar een scherm. Dat kan een computerscherm zijn, maar ook je smartphone, tablet of televisie.

Helaas ondervinden je ogen de gevolgen hiervan. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je last krijgt van droge ogen als je lang achter de computer werkt of de hele avond door Instagram en TikTok zit te scrollen. Onze tip: geef je ogen elke dag even rust door niet naar een scherm te kijken. Ga de deur uit voor een wandeling, spreek af op een terrasje met vrienden of ga sporten. Op die manier hoeven je ogen zich even niet in te spannen.

2. Je knippert amper met je ogen

Je hebt het vast wel eens gemerkt: als je een hele dag achter de computer zit krijg je op een gegeven moment last van droge contactlenzen. Hier is een heel duidelijke reden voor: wanneer je namelijk geconcentreerd kijkt naar het beeldscherm van een computer, smartphone of tablet knipper je 66% minder dan normaal. Omdat je minder knippert worden je ogen en je lenzen minder gehydrateerd. Hierdoor kunnen je lenzen snel droog aanvoelen. Je kunt daardoor last krijgen van symptomen zoals hoofdpijn, rode ogen, wazig zicht, branderige ogen en vermoeide ogen.

Het is goed om je hier bewust van te zijn en er op te letten zo vaak mogelijk even met je ogen te knipperen. Je kunt bijvoorbeeld de 20-20-20-regel hanteren: dit betekent dat je elke 20 minuten 20 seconden wegkijkt van je beeldscherm en daarbij een paar keer bewust met je ogen knippert. Als je dit vergeet kun je een timer instellen op je computer die je er elke 20 minuten aan herinnert dat je weg moet kijken van je scherm.

3. Je draagt al jaren dezelfde soort lenzen

Een doosje Bausch + Lomb ULTRA® contactlenzen

Veel mensen die al jarenlang dezelfde soort lenzen dragen stoppen op een gegeven moment met het dragen van lenzen omdat ze last krijgen van droge ogen als ze veel achter de computer werken. Wat deze mensen niet beseffen is dat er tegenwoordig veel nieuwe soorten lenzen op de markt zijn die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen die veel met computers werken. Een goed voorbeeld zijn Bausch + Lomb ULTRA® contactlenzen. De MoistureSeal® technologie voorkomt namelijk het uitdrogen van de lenzen als gevolg van minder knipperen. Zelfs na 16 uur dragen bevat deze maandlens nog 95% van het vocht.

Het is natuurlijk ook belangrijk om de juiste lenzenvloeistof te gebruiken. Voor deze lens raden we daarom Biotrue lenzenvloeistof aan. Deze lenzenvloeistof zorgt ervoor dat je de hele dag je lenzen kunt dragen zonder dat ze droog aan gaan voelen. Biotrue is geschikt voor alle soorten zachte lenzen, inclusief silicone hydrogel lenzen. Dankzij de krachtig formule doodt Biotrue lenzenvloeistof 99,9% van alle ziektekiemen op de lens.

Bestel Bausch+Lomb ULTRA lenzen

4. Je werkt in het donker

Je herkent het vast wel: je zit ‘s avonds achter je computer of tablet en voordat je het weet is de kamer helemaal donker en het enige licht in de ruimte komt van je beeldscherm. In een donkere ruimte naar een verlicht scherm kijken kan heel vermoeiend zijn voor je ogen. Het is daarom belangrijk om te werken in een ruimte waar voldoende licht is, bij voorkeur daglicht. Werk je in een ruimte waar weinig daglicht is? Zorg dan voor de juiste verlichting. Let er hierbij wel op dat je de lampen op de juiste plek plaatst. Zorg ervoor dat je niet tegen fel licht in moet kijken en dat je geen last krijgt van licht dat weerspiegelt op je beeldscherm.

Het is ook belangrijk om te letten op de instellingen van je beeldscherm. Stel de kleurinstellingen en het contrast zo in dat het voor je ogen prettig is om naar het scherm te kijken. Als je merkt dat je teveel met je ogen moet knijpen om alles op het scherm goed te zien, kan het helpen om de monitorresolutie aan te passen of om de lettergrootte aan te passen. Als dit niet helpt kan het ook zijn dat je niet meer de juiste sterkte lenzen draagt. Zorg er voor dat je om het jaar naar de opticien gaat voor een oogtest, zodat je zeker weet dat je de juiste sterkte lenzen draagt.

5. Je let niet op de juiste schermafstand

Een tekening van een man achter een bureau met de juiste schermafstand afgebeeld

Wees eens eerlijk: hoe vaak zit jij onderuitgezakt achter de computer te werken? Of met opgetrokken schouders en je nek in een rare bochel? Dit kan het resultaat zijn van een scherm dat niet op de juiste plek staat. Niets is zo vervelend als een computerscherm dat te ver weg staat of juist te dichtbij. Dit is niet alleen onprettig voor je ogen, ook voor je houding kan het slecht zijn als je beeldscherm niet op de juiste afstand van je gezicht staat. Je kunt bijvoorbeeld schouderpijn krijgen als je moet turen naar een scherm. Als je scherm te hoog staat, zorgt dat ervoor dat je nek teveel wordt belast. En zelfs rugpijn kan een gevolg zijn van een verkeerde schermafstand.

Het beste is om je beeldscherm op zo’n afstand van je te plaatsen dat alles gemakkelijk leesbaar is. Doorgaans is dit op zo’n 50 tot 65 centimeter. Een goede manier om de afstand in te schatten is een armlengte afstand als je met je rug tegen de stoelleuning zit. Het is aan te raden om de bovenkant van het scherm op ooghoogte te plaatsen of net eronder. Zo blijft je nek in een neutrale positie.

please wait