Ons magazijn gaat verhuizen! Vanwege deze verhuizing kan het helaas langer duren voordat je je bestelling thuisbezorgd krijgt. Onze excuses hiervoor.

De Internationale Dag van het Zicht 2021

woensdag 29 september 2021 door Vision Direct

Een lachende vrouw kijkt door haar hand voor haar ogen

Elk jaar op de tweede donderdag van oktober is het de Internationale Dag van het Zicht (World Sight Day). Tijdens deze dag brengt het Internationaal Agentschap voor de Preventie van Blindheid (IAPB) en de Wereldgezondheidsorganisatie de problematiek rond slechtziendheid onder de aandacht. Dit jaar is het thema #LoveYourEyes. Een thema dat goed aansluit bij waar we bij Vision Direct altijd mee bezig zijn: mensen zich bewust laten worden van de gezondheid van hun ogen.

Focus op de gezondheid van je ogen

Tijdens deze Internationale Dag van het Zicht ligt de focus op zo goed mogelijk zorgen voor de gezondheid van je ogen. Hoe je dat het beste kunt doen? Door aandacht te besteden aan deze vier punten:

  • Voorkomen van oogaandoeningen
  • Bescherming van je ogen
  • Een goed zicht behouden
  • De gezondheid van je ogen voorop stellen

Voorkomen van oogaandoeningen

Veel oogaandoeningen kunnen worden voorkomen door gezond te leven. Een gezonde levensstijl heeft alles te maken met gezond eten en gezonde gewoontes. Gezond eten is niet alleen belangrijk voor je algemene welzijn, goede voeding is ook heel belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Goede voeding kan namelijk helpen bij het voorkomen van bepaalde oogaandoeningen. Wat bijvoorbeeld heel gezond is voor je ogen is:

Een tafel vol met groente en fruit en ander gezond eten
  • Vitamine A: Spinazie, eieren, wortels, vlees zuivelproducten en vis
  • Vitamine C: Sinaasappels, aardbeien en tomaten
  • Vitamine E: Amandelen, avocado, graanproducten, groente en fruit
  • Omega 6- en omega 3-vetzuren: Vis, schaal- en schelpdieren, plantaardige oliën
  • Luteïne: Luteïne zit onder andere in bladgroenten en broccoli
  • Zink: Kaas, bonen, peulvruchten, vlees, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren

Heb je het idee dat je lichaam wel wat meer vitamines kan gebruiken? Probeer dan eens een multivitamine die speciaal gericht is op de gezondheid van je ogen, zoals PreserVision. Deze voedingssupplementen zijn speciaal ontwikkeld om je ogen gezond te houden. De tabletten bevatten een hoge dosering antioxidanten, vitamines en mineralen. Ook de Ocuvite Complete tabletten bevatten essentiële voedingsstoffen die je ogen nodig hebben om gezond te blijven.

Bescherming van je ogen

Hoewel een gezonde levensstijl kan helpen om oogaandoeningen te voorkomen, is het ook belangrijk om je ogen optimaal te beschermen en te verzorgen. Bescherm je ogen bijvoorbeeld tegen uv-licht. Dit doe je door lenzen met een uv-filter te dragen, in combinatie met een goede zonnebril. Ook is het belangrijk om niet te lang naar een beeldscherm te kijken.

Twee flesjes everclear oogdruppels

Als je veel achter de computer werkt, probeer dan de 20-20-20-regel te volgen. Hierbij neem je elke 20 minuten 20 seconden pauze waarbij je naar iets kijkt op 6 meter (dit is 20 voet) afstand. Hierdoor kunnen je ogen even weer ontspannen. Let ook op je houding als je achter de computer zit. Probeer je rug recht te houden en niet teveel voorovergebogen te gaan zitten met een verkrampte nek en schouders. Krijg je snel last van droge ogen als je aan het werk bent? Probeer dan everclear oogdruppels om je ogen te hydrateren.

Waar je misschien niet meteen aan denkt bij het beschermen van je ogen is make-up. Maar juist als je make-up draagt is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Gebruik bijvoorbeeld je mascara niet te lang, maak je make-upborstels regelmatig schoon en haal je make-up elke avond van je gezicht met een remover die zacht is voor je ogen. Draag je lenzen en heb je per ongeluk wat make-up in je oog gekregen? Haal dan je lens uit en maak je lens grondig schoon voordat je deze weer in doet.

Een goed zicht behouden

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je een goed zicht behoudt? Ga regelmatig naar de opticien voor een oogtest. Een oogtest is een goede manier om je gezichtsvermogen door een deskundige te laten controleren. De opticien kan kijken of er veranderingen in je zicht zijn en of je misschien een nieuw voorschrift voor je lenzen nodig hebt. Bij een oogtest wordt ook uitgebreid gekeken naar de gezondheid van je ogen. Zo kunnen bepaalde symptomen wijzen op een hoge bloeddruk, diabetes of afwijkingen aan de schildklier. Ook kan een opticien checken of je geen oogaandoening hebt, zoals staar of glaucoom.

Ook voor kinderen is het heel belangrijk om regelmatig een oogtest te laten doen. Tijdens een kinderoogtest wordt er onder andere gekeken of je kind een bril nodig heeft en of er sprake is van kleurenblindheid. Zo'n oogtest is heel belangrijk, want bij kinderen kan het soms lang duren voordat je merkt dat hun zicht veranderd is. Er kunnen wel tekenen zijn dat je kind naar de opticien moet. Misschien merk je dat je kind vaak met de ogen knijpt om iets in de verte goed te kunnen zien, altijd dichtbij de televisie zit of vaak hoofdpijn heeft. Dit kan erop wijzen dat je kind een bril nodig heeft. Het kan ook een teken zijn van een oogaandoening, dus het is belangrijk om bij dit soort tekenen naar de huisarts of de opticien te gaan.

De gezondheid van je ogen voorop stellen

Het laatste belangrijke punt is je ogen prioriteit geven. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je elke twee jaar je ogen laat testen door een opticien of oogarts. Ga bij klachten meteen naar de huisarts, die kan je eventueel doorverwijzen naar de oogarts. Maak daarnaast LoveYourEyes een deel van je leven: praat met familie en vrienden over het belang van gezonde ogen en het regelmatig laten testen van je ogen.

Een vrouw houdt een camera voor haar gezicht

Fotowedstrijd

Wil je kans maken op een geldprijs van 1000 dollar of een spiegelreflexcamera? Doe dan mee aan de World Sight Day fotowedstrijd. Iedereen kan meedoen aan deze wedstrijd. Maak een foto van jouw interpretatie van het thema #LoveYourEyes en maak kans op een prijs. De organisatie van World Sight Day is op zoek naar foto's die een beeld geven van wat het betekent om goed te kunnen zien.

Denk bijvoorbeeld aan kinderen in een schoolklas die kunnen leren omdat ze gezonde ogen hebben. Of ouderen die deel kunnen nemen aan de maatschappij dankzij een operatie aan hun ogen (bijvoorbeeld voor staar). Het doel van deze fotowedstrijd is het vergroten van het bewustzijn rondom ooggezondheid. Inzenden kan tot 18 oktober.

please wait