Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Voorkom dat je bril beslaat als je een mondkapje draagt

maandag 1 juni 2020 door Vision Direct

Een vrouw draagt een mondkapje en haar bril is beslagen

Vanaf 1 juni is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Het is een van de vele veranderingen in ons dagelijkse leven sinds de uitbraak van het coronavirus. Een paar maanden geleden keken veel mensen nog raar op als iemand in het openbaar een mondkapje droeg, maar inmiddels is het dragen van mondkapjes al veel normaler geworden.

Onderzoek toont aan dat er een verband is tussen het dragen van een mondkapje in het openbaar en het 'afvlakken van de curve'. Veel mensen zullen dus waarschijnlijk nog lang mondkapjes blijven dragen als ze naar buiten gaan. Maar als je een bril draagt is er helaas een nadeel aan het dragen van een mondkapje: je brillenglazen beslaan steeds als je uitademt. Het lijkt een klein probleem, maar het is wel heel onhandig. Gelukkig is dat probleem makkelijk op te lossen. De oplossing hiervoor is namelijk heel simpel en effectief: ruil je bril in voor contactlenzen. Contactlenzen zijn veel makkelijker om te dragen in combinatie met een mondkapje. Lenzen zorgen ervoor dat je de hele dag een helder zicht hebt waarbij je alles om je heen perfect kunt zien. Met lenzen heb je de hele dag alle bewegingsvrijheid die je nodig hebt.

Bestel nu lenzen

Hoe komt het dat mijn bril beslaat als ik een mondkapje draag?

Een vrouw draagt een mondkapje in huis op de bank

Elke keer dat je ademt, zoekt de warme uitgeademde lucht naar een snelle uitweg. Als je een mondkapje draagt betekent dit dat de warme lucht naar boven gaat, waar het terechtkomt op het koele oppervlak van je brillenglazen. De waterdamp in je adem zorgt voor condensatie op de bril, waardoor de glazen beslaan en je zicht wordt verminderd. Je hebt het vast al eens meegemaakt als je tijdens een koude winterdag een warm huis binnen loopt of als je een hete lasagne uit de oven haalt. Het is moeilijk om dit te voorkomen als je een mondkapje draagt, omdat er druppels op je brillenglazen zullen blijven ontstaan.

Als je je mondkapje strakker vastmaakt, zorgt dat voor een ongemakkelijk gevoel aan je oren en de rest van je gezicht. Sommige mensen leggen een tissue in de bovenkant van het mondkapje om beslagen brillenglazen te voorkomen, maar dat raden we niet aan. Het zorgt voor veel gehannes. En er is een risico dat de tissue gedurende de dag verschuift, waardoor je je gezicht en je mondkapje steeds moet aanraken. En dat is iets wat je juist moet vermijden.

Zijn er trucjes om te voorkomen dat mijn bril beslaat?

Je leest wel eens dat het schoonmaken van je bril met zeepsop, babyshampoo of scheerschuim ervoor zorgt dat de glazen niet beslaan. Maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Het kan zijn dat het een paar minuten werkt, maar de meeste brillenglazen hebben een beschermende coating. Dit zorgt ervoor dat de glazen tegen een stootje kunnen. Het zorgt er ook voor dat als je de brillenglazen ergens mee wast, dit binnen enkele minuten van de glazen afglijdt. Ook kan het de beschermende coating van je bril beschadigen. Het is beter om niet het risico te lopen om je bril te beschadigen. Een betere oplossing is om over te stappen op contactlenzen.

Een perfect zicht met zachte daglenzen

Doosjes met daglenzen

Daglenzen zijn enorm makkelijk en hygiënisch in gebruik: je gebruikt elke ochtend een schoon setje lenzen en ‘s avonds gooi je de lenzen gewoon weg. Geen gedoe meer dus met je lenzen schoonmaken met lenzenvloeistof en ze bewaren in een lenzendoosje. Lenzen geven je de hele dag de bewegingsvrijheid om te kunnen doen wat je wilt. Van sporten tot klussen in huis en van bakken tot ravotten met de kinderen: met lenzen hoef je niet te stoppen met een activiteit omdat je bril van je neus afglijdt, vies wordt of omdat je bang bent dat je bril beschadigt. Groot voordeel is dus ook dat lenzen heel praktisch zijn als je een mondkapje moet dragen. Je doet je lenzen in en je zet je mondkapje op, zonder dat je je druk hoeft te maken over een beslagen bril. Met contactlenzen heb je de hele dag een naadloos perifeer zicht.

Als je nog niet eerder contactlenzen hebt gedragen, overleg dan eerst met je opticien welke lenzen het meest geschikt zijn voor jou. Als je vragen hebt over contactlenzen, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Onze medewerkers zijn zes dagen per week bereikbaar voor al je vragen. Je kunt contact met ons opnemen via de live chat op deze website, telefonisch op 020 635 2310 en natuurlijk via e-mail: service@visiondirect.nl.

Hoe je het beste een mondkapje kunt dragen

  1. Was je handen grondig met water en zeep.
  2. Doe je contactlenzen in en was je handen nogmaals indien je de fles lenzenvloeistof hebt aangeraakt of de blisterpack waar je lenzen in zit.
  3. Controleer of het mondkapje onbeschadigd is. Check ook goed wat de binnenkant is en wat de buitenkant is. Bij chirurgische mondkapjes is de witte kant de binnenkant en de gekleurde kant is de buitenkant.
  4. Zet het mondkapje op, hou hierbij de elastiekjes aan de zijkant vast.
  5. Als je mondkapje een metalen stukje bij de bovenkant van je neus heeft, dan buig je deze naar de vorm van je neus. Doe dit door de metalen strip zacht met je vingers naar beneden te drukken.
  6. Doe de onderkant van het mondkapje over je mond en kin en zorg ervoor dat het goed en stevig zit.
  7. Als je een mondkapje hebt voor eenmalig gebruik, gooi het mondkapje dan meteen weg na gebruik. Als je een herbruikbaar mondkapje gebruikt, zorg er dan voor dat je deze tussendoor wast en goed laat drogen.
please wait