Onze klantenservice is op zaterdag 24 en zondag 25 februari niet bereikbaar vanwege een belangrijke systeemupdate. Onze excuses voor het ongemak.

Waarom ik ben overgestapt op daglenzen

maandag 31 januari 2022 door Vision Direct

Een vakantie naar Peru, de competitie van mijn tennisclub winnen, meer naar de sportschool gaan: dit waren mijn goede voornemens voor 2020. Ik had dit lijstje onderweg in de trein snel op een papiertje geschreven. Ik kon toen nog niet weten hoe de dingen dat jaar zouden lopen. De reis naar Peru ging niet door (net zoals andere tripjes die ik had gepland), ik heb amper getennist en ik heb de sportschool niet van binnen gezien (al kan ik hier de pandemie misschien niet de schuld van geven, want dit goede voornemen heb ik voorgaande jaren ook niet uitgevoerd).

Sinds de lockdown begon speelde mijn leven zich steeds meer binnenshuis af. Ik begon meer en meer Netflix te kijken, op Instagram te scrollen, YouTube-filmpjes te kijken en tv te kijken. Totdat ik merkte dat ik steeds vaker last had van mijn ogen. Ik kreeg voor het eerst last van prikkende, brandende ogen en ik merkte ook dat ik wazig begon te zien.

Erachter komen dat ik bijziend ben

Toen ik het met vrienden erover had dat ik last had van m'n ogen, raden zij me aan om naar de opticien te gaan. De opticien vertelde me toen na een oogtest dat ik bijziend bent. Wat betekent dat ik dingen op afstand niet goed kan zien.

Ik dacht er toen in eerste instantie over na om een bril te nemen. Er zijn tegenwoordig veel leuke modellen te krijgen en in de hippe buurt waar ik woon zie ik vaak mensen met superleuke brillen lopen.

Contactlenzen dragen

Na een paar maanden met mijn nieuwe bril werd het leven weer wat normaler. Ik sprak steeds vaker op een terras af met vrienden, ging weekendjes weg in eigen land en ondernam allerlei leuke activiteiten. Ik merkte hierdoor dat die bril eigenlijk best onhandig was. Als ik een kroeg binnenliep besloegen de glazen, tijdens het sporten gleed de bril van m'n neus en een mondkapje en een bril (vaak ook nog samen met oordopjes en oorbellen) is ook niet echt een goede combinatie. Ik besloot daarom om voor een meer praktische oplossing te gaan: lenzen.

Nadat ik mijn opticien vertelde hoe onhandig ik een bril vond kwam ze met het voorstel om eens lenzen te proberen. Ze vertelde me over alle voordelen van het dragen van lenzen in plaats van een bril. Een paar van die voordelen die ik zelf ook heb ervaren:

  1. Een beter zicht om je heen: Omdat contactlenzen direct op je oog zitten, kun je alles vanuit welke hoek dan ook goed zien. Je hoeft niet met je hoofd te bewegen om ervoor te zorgen dat je alles om je heen kunt zien. Dit is superhandig als ik aan het tennissen ben, want zo kan ik de hele baan zien en de bal goed volgen. Ik merk echt dat ik beter ben gaan tennissen sinds ik lenzen draag (maar helaas ben ik nog steeds geen clubkampioen).
  2. Veiliger: Lenzen dragen tijdens het sporten voelt veel veiliger. Want een bril dragen tijdens het tennissen kan gevaarlijk zijn. Als een bal tegen je bril aankomt kan de bril kapot gaan en oogletsel veroorzaken. Met contactlenzen loop ik dat risico niet.
  3. Past overal bij: Welke outfit ik ook draag tijdens het sporten, als ik aan het werk ga of met vrienden afspreek: lenzen passen overal bij.
  4. Bescherming tegen uv-straling: Ik hou enorm van sporten in de buitenlucht, maar ik wil dan wel graag dat mijn ogen worden beschermd tegen de zon. Lenzen met een uv-filter helpen hierbij. Het voordeel is ook dat je deze makkelijk kunt combineren met een zonnebril, voor optimale bescherming van je ogen.

Mijn nieuwe vrienden: daglenzen

Na de eerste weken lenzen dragen was ik erg enthousiast over contactlenzen. Ik draag soms ook nog mijn bril, bijvoorbeeld als ik een dagje thuiswerk of op een luie zondagmiddag. Wanneer ik ga sporten of met vrienden afspreek draag ik mijn lenzen. Het is fijn om beide opties te hebben. Heb jij net als ik een druk leven en ben je vaak de deur uit? Dan heb je vast wat aan mijn ontdekking: daglenzen.

De eerste lenzen die ik van de opticien kreeg waren maandlenzen. Ik wist toen nog helemaal niet dat er verschillende soorten lenzen bestaan. Maar al snel besefte ik dat maandlenzen soms wat onhandig zijn. Je moet de lenzen elke avond schoonmaken met lenzenvloeistof en in een lenzendoosje doen. Tijdens tenniscompetities nam ik altijd voor de zekerheid een fles lenzenvloeistof mee, voor het geval ik last zou krijgen van mijn lenzen. Ik was in het begin ook bang dat ik de lenzen misschien niet op de juiste manier schoonmaakte of dat ik een scheurtje in de lens zou krijgen.

Een doosje everclear ELITE lenzen met op de achtergrond een tennisracket en tennisballen

Ik ben toen nog een keer naar mijn opticien gegaan om dit te bespreken. Zij adviseerde me toen om over te stappen op daglenzen. En dat was inderdaad een goed advies, daglenzen hebben m'n leven echt verbeterd! Ik draag nu everclear ELITE daglenzen. Deze zachte daglenzen voelen heel prettig aan op m'n ogen. Elke ochtend gebruik ik een nieuw paar lenzen en's avonds kan ik de lenzen gewoon weggooien. Dit bespaart me veel tijd, aangezien ik niet meer zit te prutsen met lenzenvloeistof en een lenzendoosje. Ook hoef ik geen lenzenvloeistof meer mee te nemen als ik ga sporten. En als ik een dagje m'n bril wil dragen in plaats van lenzen is dat geen probleem.

Erachter komen dat ik bijziend ben was even vervelend, maar dankzij mijn opticien draag ik nu de lenzen die het beste bij mij passen. Kom je er ook achter dat je niet meer zo goed ziet als voorheen? Maak dan een afspraak bij de opticien, zodat je zo goed mogelijk wordt voorgelicht over de verschillende soorten contactlenzen die verkrijgbaar zijn. Misschien moet je net als ik eerst verschillende soorten lenzen proberen voordat je dé perfecte lens vindt. En misschien wil je ook net zoals ik het dragen van lenzen afwisselen met het dragen van een bril. Kijk gewoon wat het beste bij jou past!

please wait