Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

De geheimen achter jouw manier van knipperen

dinsdag 18 april 2023 door Vision Direct

Knipperen met je ogen houdt je ogen gehydrateerd en schoon. Maar als je met je ogen knippert kan je ook onbewust je diepste gedachten en gevoelens onthullen. Om te ontdekken wat anderen kunnen afleiden uit je blik, hebben we een methode ontwikkeld waarmee je kunt meten hoeveel je knippert. Wil je weten wat het betekent als je weinig knippert? Lees dan vooral verder en ontdek welke geheimen je ogen onbewust aan de wereld verklappen.

Gefocust op focussen

Een man kijkt fronsend naar zijn computerscherm

Als je je ergens op focust, knipper je minder vaak met je ogen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je je concentreert op een groot project op je werk of het vinden van een parkeerplaats op een drukke plek. Je knippert minder vaak omdat al je cognitieve vaardigheden gefocust zijn op het uitvoeren van de taak en je onbewust de noodzaak om te knipperen vergeet. Als je ergens op gefocust bent kan het gebeuren dat je nog maar vier keer per minuut met je ogen knippert. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen. Ook kan het een negatieve invloed hebben op de resultaten waarop je je juist zo hard concentreert.

Denk bijvoorbeeld aan de klassieke westernfilm The Good, The Bad and the Ugly. In een iconisch vuurgevecht wordt er in totaal maar negen keer met de ogen geknipperd door de drie mannen in een korte scène. Blondie, die wordt gespeeld door Clint Eastwood, knippert vaker met zijn ogen dan de anderen, waardoor er gesuggereerd wordt dat hij het meeste vertrouwen heeft in zijn capaciteiten. Angel Eyes knippert daarentegen het minst met zijn ogen, verliest het vuurgevecht en sterft uiteindelijk. Als Angel Eyes wat meer met zijn ogen had geknipperd, was hij er misschien vandoor gegaan met het goud. Dus, als je succesvol wilt zijn, vergeet dan niet om af en toe met je ogen te knipperen!

Zo druk met liegen dat je vergeet om met je ogen te knipperen

Heel erg gefocust zijn op iets is niet het enige dat je knipperpatroon kan veranderen. Wanneer je liegt, knipper je namelijk ook minder vaak met je ogen. Dit komt doordat een verhoogde cognitieve belasting ervoor zorgt dat je hersenen minder aandacht besteden aan het knipperen van de ogen. Daardoor knipperen leugenaars veel met hun ogen nadat ze een leugen hebben verteld. Denk bijvoorbeeld aan de beruchte zes minuten durende toespraak van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Hij knipperde direct met zijn ogen nadat hij uiterst belangrijke woorden had uitgesproken, zoals 'sexual', 'relations', 'Lewinsky' en 'never'. De manier waarop hij zijn leugens met een knippering van de ogen onderbrak, liet zien dat hij er alles aan deed om zijn leugen overtuigend te maken. Betrapt!

Een verliefd stel kijkt elkaar diep in de ogen

Een verliefde blik

Wanneer je op date gaat met iemand die je echt leuk vindt, maar je dat niet per se wilt laten zien, is het belangrijk om op je knipperfrequentie letten. Je knipperfrequentie geeft namelijk perfect aan wanneer je mentaal opgewonden bent en laat zien wanneer je nerveus, enthousiast of zelfs verveeld bent. Deze informatie kan je ook helpen bepalen of je date geïnteresseerd is in jou of niet. Als je date veel knippert en daarbij andere lichaamstaal gebruikt, zoals minimaal oogcontact en een gesloten houding, dan is de kans groot dat er in de toekomst geen romantiek zal opbloeien tussen jullie.

Hoe houd je je ogen gezond?

Mocht je je afvragen wat er niet gezond is voor je ogen, dan is het antwoord ‘Veel’. Je dagelijkse activiteiten kunnen een flinke belasting vormen voor je ogen. Hieronder vind je een aantal tips om je ogen blij en gezond te houden:

 1. Knipper vaker
  Het kan vermoeiend zijn voor je ogen om lang naar een scherm te staren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat we gemiddeld 70% minder knipperen als we naar een beeldscherm staren. Probeer daarom vaker bewust met je ogen te knipperen om ze gehydrateerd te houden. Overmatig knipperen kan daarentegen net zo slecht zijn voor je ogen. Raadpleeg een professional als je je zorgen maakt over de gezondheid van je ogen.
 2. Zorg voor voldoende slaap
  Als je moe bent, kunnen je ogen pijnlijk, geïrriteerd, rood en bloeddoorlopen worden. Zorg ervoor dat je probeert minstens 8 uur per nacht te slapen.
 3. Blijf gehydrateerd
  Water is van vitaal belang om je ogen (en de rest van je lichaam) gezond te houden. Onvoldoende hydratatie kan leiden tot droge en geïrriteerde ogen. Zorg er daarom voor dat je minstens 1,2 liter water per dag drinkt.
 4. Vergeet de verzorging van je lenzen niet
  Als je lenzen draagt en je ogen droog en pijnlijk worden, zorg er dan voor dat je oogdruppels meeneemt die geschikt zijn voor je lenzen. Zo houd je je ogen fris wanneer je onderweg bent.

Een goede oogverzorging is belangrijk voor de algehele gezondheid van je ogen. Dit is iets wat je in gedachte wilt houden wanneer je je op iets belangrijks focust of met je ogen knippert naar je geliefde. Bij Vision Direct kun je heel makkelijk online lenzen bestellen. Zo kun jij je blijven focussen op dat wat belangrijk is, met een scherp zicht.

please wait