Je brilvoorschrift begrijpen

understanding-your-glasses-prescription

Zodra je een oogtest hebt gekregen van je opticien, geeft hij of zij je een kopie van je voorschrift. Het is de moeite waard om dit papiertje veilig te bewaren, omdat het alle precieze metingen bevat die nodig zijn om de perfecte glazen te maken die speciaal ontworpen zijn om jou helder en scherp te laten zien.

Wat betekent jouw voorschrift?

In eerste instantie kunnen de afkortingen en cijfers nogal afschrikken, maar we hebben elk onderdeel apart beschreven. Zo krijg je wat meer inzicht in wat je voorschrift precies betekent.

OD/OS

Op sommige voorschriften zie je wellicht OD en OS staan voor de cijfers. Dit laat alleen zien op welk oog de cijfers van toepassing zijn. OS is de afkorting voor het Latijnse ‘oculus sinister’, wat verwijst naar je linker oog. OD is de afkorting voor ‘oculus dextrus’, wat je rechter oog betekent. Soms kun je ook OU (oculus uterque) tegenkomen, dit betekent dat het op beide ogen van toepassing is.

Sfeer (SPH)

Dit laat zien hoe krachtig je glazen zijn en of ze ontworpen zijn voor mensen met bijziendheid of verziendheid. Het cijfer wordt uitgedrukt in dioptrieën, soms afgekort tot ‘D’. Dit beschrijft hoeveel licht er afgebogen wordt wanneer het door het glas passeert. Een negatief getal betekent dat je glazen ontworpen zijn om bijziendheid te corrigeren, terwijl een positief getal verziendheid corrigeert.

Cylinder (Cyl)

Dit getal, ook gemeten in dioptrieën, toont de mate van astigmatisme die je ogen hebben. Als er niets in deze kolom staat, heb je ofwel geen astigmatisme of het is zo weinig dat het niet gecorrigeerd hoeft te worden.

As Glasses

Dit getal is alleen van toepassing als je een astigmatisme hebt. Het laat precies zien waar de kromming van je oog is veranderd en kan een waarde hebben tussen 1 en 180 graden. Dit hoeft niet te maken te hebben met hoe goed je kunt zien, maar het laat de technici weten in welke hoek ze jouw glazen in het montuur moeten zetten.

Add

Dit cijfer is alleen van toepassing als je een multifocale bril koopt. Het vertegenwoordigt de extra sterkte die aan de onderkant van het glas wordt toegevoegd voor het lezen. Het getal heeft hier altijd een positieve waarde en zit meestal tussen +0,75 en +3,00.

Prisma en Basis

Prismatische sterkte, gemeten in prismadioptrie, wordt gebruikt om te compenseren voor problemen met de ooguitlijning. Een prisma wordt in het glas gezet om het licht op zo’n manier te buigen dat beide ogen hetzelfde zien. De basis geeft aan waar de dikste rand van het prisma zich moet bevinden, en daarom hoe het licht zal buigen. Het wordt meestal geschreven als BU (base up), BD (base down), BI (base in richting neus) of BO (base out richting de oren).

Voorschriftinformatie voor contactlensdragers

Als je contactlenzen draagt en wat hulp nodig hebt bij het begrijpen van je voorschrift, kun je deze handige gids lezen over voorschriften voor dragers van contactlenzen . Voor algemener advies of het kopen van een bril op een website, kun je onze gids lezen over hoe je online een bril koopt.

Gerelateerde links: