Multifocale lenzen

 • Informatie
 • Producten
 • Gaat het lezen van een boek steeds moeilijker? Dat klinkt alsof je toe bent aan multifocale lenzen. Multifocale lenzen corrigeren je zicht als je last hebt van ouderdomsverziendheid (presbyopie).

  Multifocale contactlenzen vormen een uitstekend alternatief voor de traditionele bifocale en varifocale lenzen. De termen 'bifocaal', 'varifocaal' en 'multifocaal' worden vaak door elkaar heen gebruikt, wat nogal verwarrend kan zijn. Varifocaal en multifocaal hebben dezelfde betekenis, maar de meest gangbare term is 'multifocaal'.

  Lenzen in plaats van een leesbril

  Bijna iedereen krijgt er bij het ouder worden mee te maken: het wordt steeds moeilijker om kleine lettertjes te lezen. Veel mensen wachten dan lang met het aanschaffen van een leesbril. Maar als je last hebt van ouderdomsverziendheid (ook wel presbyopie genoemd) hoef je niet per se een leesbril te kopen, want je kunt ook lenzen gebruiken.

  Multifocale lenzen kun je zien als een leesbril in lensvorm. Door het gebruik van multifocale lenzen kun je objecten zowel van dichtbij als veraf zien. Dit houdt in dat je geen bril meer hoeft te dragen.

  Advies en tips om multifocale lenzen te kopen

  Bekijk deze video voor advies en tips om multifocale contactlenzen te kopen en te dragen.

  Dichtbij en veraf scherp zien

  Multifocale contactlenzen zijn contactlenzen die geschikt zijn voor mensen die naast hun vertesterkte een aparte leessterkte nodig hebben. De lenzen combineren beide sterktes in één lens, zodat je zowel veraf als dichtbij scherp kunt zien. Dus of je nou een boek leest, achter de computer zit of in de auto rijdt: deze lenzen zijn geschikt voor alle situaties.

  Wennen aan multifocale lenzen

  Multifocale contactlenzen zijn dé oplossing als je niet meer steeds een leesbril op en af wilt doen. Hou er rekening mee dat als je niet gewend bent om lenzen te dragen, dat het even kan duren om je ogen te laten wennen aan deze contactlenzen. Maar als je het de tijd geeft, zul je merken dat je daarna niets meer anders wilt.

  Als je last hebt van ouderdomsverziendheid is het belangrijk om dit te corrigeren. De symptomen worden namelijk met verloop van tijd erger, wat betekent dat je zicht verslechtert. Als je dan geen lenzen met correctief vermogen draagt, moeten je ogen zich steeds meer inspannen, waardoor je last kunt krijgen van hoofdpijn.

  Advies bij het bestellen van multifocale lenzen

  Als je regelmatig last hebt van droge ogen kun je het beste kiezen voor lenzen met een hoog watergehalte of lenzen die vocht vasthouden. Een van onze bestverkochte multifocale lenzen voor droge ogen is 1 Day Acuvue Moist Multifocal. Deze lenzen worden gemaakt met LACREON® technologie waardoor er een vochtkussentje wordt gecreëerd tussen je oog en de lens. Hierdoor blijven je ogen de hele dag door gehydrateerd.

  Sommige mensen hebben last van zowel een cilinderafwijking (astigmatisme) als presbyopie. In dat geval heb je multifocale lenzen met cilinder nodig. Proclear Multifocal Toric is een multifocale lens met een cilinder, perfect dus als je een cilinderafwijking hebt en multifocale lenzen wilt dragen.

  Multifocale lenzen van Hans Anders of Pearle

  Als je normaal gesproken lenzen van Pearle of Hans Anders draagt, kun je online voordeliger lenzen bestellen. Kies in dat geval van gelijkwaardige lenzen van een ander merk.

  Hoe werken multifocale lenzen?

  Grofweg zijn er twee soorten multifocale lenzen die je zicht op verschillende manieren corrigeren. Bij multifocale lenzen met een zogenaamde concentrische cirkel bevindt de standaard sterkte zich in het midden, met meerdere cirkels daaromheen. Iedere cirkel heeft een verschillend corrigerend vermogen, afhankelijk van de afstand waarop het object zich bevindt.

  Bij asferische multifocale contactlenzen neemt de sterkte geleidelijk aan toe van de rand naar het midden van de lens, vlak voor de pupil. Hierdoor kiest het oog de juiste correctie voor het object waar je naar kijkt. Dit lijkt risicovol, maar je ogen raken er snel aan gewend en je zult het verschil niet eens merken.

  Concentrisch ontwerp multifocale contactlens

  Concentrisch

  Bij concentrische lenzen zit de sterkte voor normaal/verzicht in het midden van de lens en de sterkte voor dichtbij in de omliggende ring.

  Beide ringen, om goed dichtbij of veraf te kunnen zien, wisselen elkaar af tot aan de buitenste ring.

  Asferisch ontwerp multifocale contactlens

  Asferisch

  Net als concentrische lenzen beginnen asferische lenzen met een afstandscorrectie in het midden van de lens.

  Naar buiten toe biedt deze lens echter een geleidelijke overloop naar het corrigeren van afstanden dichterbij.

  Multifocale lenzen bij presbyopie

  Presbyopie komt heel vaak voor. De verwachting is dat maar liefst 2,1 miljard mensen met deze aandoening te maken hebben. In tegenstelling tot andere oogafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme, is presbyopie geen refractiefout. Het is veelal het gevolg van een verandering in de elasticiteit van je ogen.

  Om het licht goed te kunnen focussen moet je ooglens in staat zijn om zich op de juiste momenten te kunnen ontspannen en aanspannen, afhankelijk van het object waar je naar kijkt en de lichtomstandigheden. Het licht moet zich door de ooglens kunnen richten op het hoornvlies, zodat het goed op het netvlies valt.

  Bij het ouder worden verslappen je oogspieren een beetje waardoor de ooglens zich niet altijd meer goed kan aanspannen. Hierdoor wordt het lastig om objecten die zich op kleine afstand bevinden te zien. Het licht valt namelijk niet goed op het netvlies, maar erachter. Dit zorgt voor een vaag zicht.

  Voordelen van multifocale lenzen

  Als je last hebt van presbyopie (ouderdomsverziendheid) is het belangrijk om dit te corrigeren. De symptomen van presbyopie worden met verloop van tijd erger, wat betekent dat je zicht verslechtert. Als je dan geen lenzen met correctief vermogen draagt, moeten je ogen zich steeds meer inspannen waardoor ze steeds minder comfortabel aan zullen voelen. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn.

  Met multifocale contactlenzen kun je objecten op zowel kleine als grote afstand goed zien. Je hoeft dan geen leesbril op te zetten of het object op armlengte afstand te houden. Multifocale lenzen worden nog wel eens verward met torische lenzen. Maar torische lenzen zijn bedoeld om astigmatisme te corrigeren (ook wel een cilinderafwijking genoemd).

  Soorten multifocale contactlenzen

  Er is een groot aanbod van multifocale contactlenzen die passen bij verschillende draagschema's.

  • Multifocale daglenzen zijn gemakkelijk en hygiënisch in het gebruik. Na gebruik gooi je de lenzen weg en de volgende dag pak je een nieuw, schoon setje daglenzen. Als je regelmatig een bril draagt en maar af en toe lenzen gebruikt, dan zijn multifocale daglenzen een perfecte keuze.
  • Multifocale maandlenzen bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding omdat je deze lenzen een maand lang kunt dragen. Natuurlijk wel op voorwaarde dat je de lenzen ‘s nachts bewaart in een lenzendoosje met lenzenvloeistof.
  • Multifocale weeklenzen vormen een uitstekende middenweg tussen maandlenzen en daglenzen. Deze lenzen kun je tot twee weken lang dragen. Net zoals met maandlenzen moet je tweewekelijkse lenzen elke avond schoonmaken en vervolgens ‘s nachts bewaren in een lenzendoosje met lenzenvloeistof.

  Ervaringen van onze klanten

  Proclear Multifocal

  Proclear Multifocal

  "Ideale multifocale lens voor het afwisselend werken met een beeldscherm, lezen, autorijden. Veel beter dan een leesbril."
  Wilma

  Biofinity Multifocal

  Biofinity Multifocal

  "Heerlijke lenzen, draag ze al jaren zonder problemen. Via Vision Direct stukken voordeliger dan bij de opticien."
  Yvonne

  Air Optix Aqua Multifocal

  Air Optix Aqua Multifocal

  "Zeer tevreden over deze lenzen, vooral het leesgedeelte is een uitkomst, niet meer zoeken naar je leesbril."
  Betty

  Onze beste multifocale lenzen

  Overweeg je de overstap naar multifocale lenzen? Laat je dan inspireren door onze bestsellers.

  Dailies Total 1 Multifocal

  Dailies Total 1 Multifocal

  Dailies Total 1 Multifocal is ‘s werelds eerste waterdoorlatende contactlens. Het oppervlak bestaat voor 80% uit water daardoor je ogen de hele dag fris en gehydrateerd blijven. Het zijn daglenzen dus ze zijn zeer hygiënisch en comfortabel. Je kunt ze na gebruik weggooien en de volgende dag nieuwe lenzen indoen.

  PureVision Multifocal

  PureVision Multifocal

  Purevision Multifocal, geproduceerd door Bausch & Lomb, helpt je ogen om zich moeiteloos te focussen op objecten dichtbij en veraf. Je hebt geen leesbril meer nodig! Deze multifocale maandlenzen zijn gemaakt van het zachte en flexibele materiaal silicone hydrogel. Dankzij de AerGel technologie hebben ze een glad oppervlak dat comfortabel op het oog past.

  Meer informatie

  Je kunt altijd bij ons terecht voor advies bij het online kopen van contactlenzen. We zijn bereikbaar via web chat, telefoon of e-mail. Heb je een vraag over het bestellen van contactlenzen bij Vision Direct? Lees dan onze handige gebruikersgidsen.

 • Filters:
  Merk
  Draagpatroon
  Sorteer op:
  Toegepaste filters:
   Alles wissen
   Filters (0)
   Populariteit
   Merk
   Draagpatroon
   Sorteer op
   Populariteit
   Alfabetische volgorde
   Prijs laag-hoog
   Prijs hoog-laag
   19 producten gevonden