Goedkoper dan in de winkel

Contactlenzen aanmeten: hoe werkt dit?

Je bent naar de opticien geweest voor een oogtest en je bent nu overtuigd van de voordelen van het dragen van contactlenzen. Je wilt daarom overstappen van het dragen van een bril naar lenzen. Maar als je nog nooit eerder lenzen hebt gedragen, is het belangrijk om eerst de juiste lenzen aangemeten te krijgen door de opticien. Hier lees je alles wat je moet weten over het aanmeten van contactlenzen, zodat je goed voorbereid bent op het dragen van lenzen.

Wat gebeurt er als je lenzen aangemeten krijgt

Wat is het?

Het doel van het aanmeten van lenzen is ervoor zorgen dat je je zeker voelt over het dragen van contactlenzen. En ook dat je weet hoe je lenzen in moet doen en uit moet doen.


Soorten contactlenzen en verschillende draagpatronen

Het aanmeten van de lenzen helpt ook om te beslissen welk draagpatroon het beste is voor jou. Je vraagt je nu misschien af wat een draagpatroon is: een draagpatroon geeft aan hoe vaak je nieuwe lenzen gebruikt. Deze keuze is afhankelijk van onder andere je eigen voorkeur, je budget en de gezondheid van je ogen. Als je meer wilt weten over de verschillende soorten lenzen, kun je onze handige gids bekijken over draagpatronen.


Als je voor het eerst contactlenzen draagt kan dat even wennen zijn. Als je nog niet helemaal zeker bent over het dragen van contactlenzen, maak je dan geen zorgen. Meestal is er een proefperiode waarin je kunt wennen aan het dragen van lenzen.


Wat kun je verwachten van het aanmeten van contactlenzen?

De opticien zal eerste enkele vragen stellen over je dagelijkse leven om te kijken welke soort lens het best past bij jou. De opticien zal je misschien ook vragen of je om esthetische redenen contactlenzen wilt gaan dragen, bijvoorbeeld als je geïnteresseerd bent in het uitproberen van gekleurde contactlenzen om je natuurlijke oogkleur te veranderen.


Tijdens het aanmeten van de lenzen worden je ogen ook opgemeten. Hierdoor kan de opticien er zeker van zijn dat de lenzen perfect op je oog passen en zo comfortabel mogelijk voelen.


De opticien geeft je ook uitleg over belangrijke zaken, zoals hoe je je lenzen in moet doen, hoe je je lenzen uit moet doen en hoe je je lenzen hygiënisch bewaart. Dit om ervoor te zorgen dat je je zeker voelt over het dragen van contactlenzen en dat je er genoeg vertrouwen in hebt om je lenzen dagelijks te dragen.


De opticien vraagt dan of je zelf wilt laten zien hoe je je lenzen indoet en uitdoet. Dit is om ervoor te zorgen dat je er genoeg vertrouwen in hebt om dit zelf te doen. Als je dit voor het eerst doet, voelt het misschien wat onwennig, maar je zult zien dat je er snel aan went.

Onze opticien beantwoordt je vragen over het aanmeten van contactlenzen

Als je eerst nog even tijd nodig hebt om te besluiten of je lenzen wilt gaan dragen, dan ben je natuurlijk niet verplicht om meteen lenzen te kopen. We raden je aan om eerst online te kijken welke lenzen er allemaal beschikbaar zijn, zodat je vertrouwd raakt met de verschillende soorten en merken contactlenzen. En natuurlijk ook zodat je meer informatie krijgt over de prijs van contactlenzen. Bestellen bij een online opticien zorgt ervoor dat je je contactlenzen goedkoper kunt aanschaffen. En je profiteert tegelijkertijd van supersnelle levering.

Zodra je contactlenzen wilt bestellen, bieden sommige opticiens de mogelijkheid om je aan te melden voor een lenzenabonnement dat je betaalt met een automatische incasso. Zo’n abonnement kan heel aantrekkelijk lijken, omdat je je lenzen automatisch opgestuurd krijgt. Maar als je voor het eerst contactlenzen gaat dragen raden wij je af om een dergelijk abonnement af te sluiten. Het is namelijk belangrijk dat je tijdens de eerste maanden de vrijheid hebt om te switchen tussen verschillende soorten lenzen, zodat je kunt uitzoeken welke lens voor jou het meest geschikt is. Want iedereen is verschillend en wat sommige mensen een prettige lens vinden, kan voor iemand anders een minder geschikte lens zijn.

Natuurlijk. Het is soms zelfs goed om lenzen en een bril af te wisselen, vooral als je bijvoorbeeld wel eens last hebt van migraine. En het is natuurlijk ook altijd handig om een bril in huis te hebben voor het geval je ineens door je voorraad contactlenzen heen bent!

Een voorschrift voor lenzen is niet hetzelfde als voor een bril. Dit komt omdat je bril op ongeveer 12 millimeter afstand van je oog staat, terwijl een contactlens direct op je oog zit. Hierdoor vind je op het voorschrift voor je lenzen andere informatie dan op het voorschrift voor je bril. Als je meer wilt weten hierover kun je onze gids lezen over hoe je je voorschrift moet lezen.

Het dragen van lenzen zou niet pijnlijk moeten zijn, maar soms kan het oncomfortabel voelen. Als je hier last van hebt, kan het misschien komen omdat bepaalde bacteriën in contact zijn gekomen met je lenzen. Het kan ook zijn omdat je de lens gebruikt na de uiterste houdbaarheidsdatum. Of misschien zit er een scheurtje in je lens. Als je denkt dat het een van deze dingen is, vervang dan je contactlens door een nieuwe lens. Daarmee is het probleem waarschijnlijk opgelost. Het kan ook simpelweg zijn dat je je lens verkeerd om in hebt.

Als je maandlenzen of weeklenzen draagt, is het belangrijk om je handen goed te wassen voordat je je lenzen aanraakt. Dit om te voorkomen dat bacteriën in contact komen met je lens. Hou lenzenvloeistof en oogdruppels bij de hand om je lenzen schoon te maken. Als je lens nog steeds pijnlijk aanvoelt, neem dan contact op met je opticien.

Het komt tegenwoordig amper nog voor dat je geen contactlens kunt vinden die past bij jouw voorschrift. Als er tegen je gezegd is dat je sterkte te zwak is om lenzen te dragen, dan kun je altijd nog overwegen om bijvoorbeeld eens kleurlenzen zonder sterkte uit te proberen.

De eerste keer lenzen dragen is altijd spannend. Iedereen die lenzen draagt weet nog goed dat het in het begin echt wennen was. Als je het spannend vindt, lees dan onze tips over hoe je contactlenzen in moet doet. En zorg ervoor dat je de tijd (en het geduld) hebt om je lenzen en te brengen. Wees gerust: het wordt makkelijker naarmate je het vaker doet.

Voor de eerste keer contactlenzen bestellen

Als je contactlenzen wilt gaan proberen, dan ben je bij ons aan het juiste adres. En alles wat je wilt weten over het dragen van contactlenzen kun je vinden op onze website. Ook helpen de mensen van onze klantenservice je graag. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 uur tot 19.00 uur op 020 635 2310. Je kunt ons natuurlijk ook mailen: service@visiondirect.nl.


Wij verkopen alle grote merken contactlenzen en lenzenvloeistof die je ook bij de opticien vindt, maar dan voordeliger. En als je op werkdagen bestelt krijg je je lenzen de volgende dag al thuisbezorgd. Onze klanten beoordelen ons met een 4,7/5 op Trustpilot. Nieuwsgierig wat klanten over ons zeggen? Lees de reviews van onze klanten.

BETAALMOGELIJKHEDEN