Goedkoper dan in de winkel

Hoofdpijn door lenzen

Helaas hebben veel mensen regelmatig last van hoofdpijn. Soms wordt hoofdpijn veroorzaakt door stress, maar het kan ook komen omdat je niet goed kunt zien en lenzen of een bril nodig hebt. Ook als je al contactlenzen draagt kun je hoofdpijn krijgen als je de verkeerde sterkte lenzen draagt. Lees er hier meer over en kom erachter hoe je ervoor zorgt dat je geen hoofdpijn door lenzen krijgt.

De oorzaken en symptomen van hoofdpijn

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, die zich vooral onderscheiden door de intensiteit, frequentie en de locatie van de pijn. Zo is hoofdpijn iets anders dan migraine. De meeste mensen hebben tijdens migraine last van een aanval van heftige hoofdpijn. Het is een bonzende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Ook kunnen er bij migraine andere klachten zijn, zoals tintelingen in het gezicht, braken en gevoeligheid voor licht en geluid.


Er zijn verschillende oorzaken voor hoofdpijn, zoals slaapgebrek, stress, teveel alcohol of computerogen. Vermoeide ogen kan ook een oorzaak zijn van hoofdpijn. Net zoals dat je na intensieve lichamelijke activiteit last kunt hebben van vermoeide armen en benen, kunnen je ogen vermoeid raken na veel inspanning. Bijvoorbeeld als je een hele dag naar een computerscherm hebt gekeken. Dit is waarom in veel gevallen hoofdpijn wordt veroorzaakt door oogvermoeidheid. Omdat je je ogen de hele dag gebruikt, is voldoende slaap essentieel voor een goede ooggezondheid. Tijdens je slaap krijgen je ogen namelijk rust.


Verschillende soorten hoofdpijn hebben verschillende symptomen. Spanningshoofdpijn die wordt veroorzaakt door stress uit zich bijvoorbeeld vaak als een lichte of matige pijn aan beide zijden van het hoofd en spanning in de nekspieren. Het kan soms ook gepaard gaan met een drukkend gevoel achter de ogen.

Hoofdpijn door presbyopie

Je kunt ook hoofdpijn krijgen omdat je ouderdomsverziendheid hebt, dit wordt ook wel presbyopie genoemd. Dit gebeurt doorgaans na je veertigste: je merkt op een gegeven moment dat je de kleine letters in boeken en op etiketten steeds minder goed kunt zien. Dit komt door de afname van de elasticiteit van de ooglens, waardoor je steeds minder goed kunt focussen op kleine letters en objecten die dichtbij zijn. Je kunt daardoor last krijgen van vermoeide ogen, wazig zien en hoofdpijn. Als je presbyopie hebt, is het tijd voor een leesbril of multifocale lenzen. Zorg ervoor dat je niet te lang blijft rondlopen met lenzen met een verkeerde sterkte, want dan kan een van de oorzaken van hoofdpijn zijn.

Wat is oogmigraine?

Oogmigraine is een vorm van migraine die invloed heeft op je zicht. Het wordt ook wel migraine met een aura genoemd, omdat mensen soms vreemde vormen en kleuren waarnemen. De symptomen van oogmigraine zijn onder andere:


• Wazig zien

• Gekleurde of zwarte vlekken zien

• Lichtflitsen zien

• Dubbelzien

• Moeite hebben met praten

• Vreemde vormen zien


Na een aanval van oogmigraine krijgen mensen meestal last van hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Ook overgevoeligheid voor licht (ook wel lichtschuwheid genoemd) en/of geluid kan een symptoom zijn. De aura’s houden in sommige gevallen aan tijdens de migraine, maar bij sommige mensen houden de aura’s op zodra de migraine begint. Een aanval van oogmigraine komt meestal snel opzetten en duurt vaak tussen de vijf minuten en dertig minuten, maar het kan ook langer duren. Een migraineaanval kan uren duren.


Oogmigraine is een neurologisch probleem, het is daarom altijd verstandig om een bezoek te brengen aan je huisarts als je hier regelmatig last van hebt of als de oogmigraine niet over gaat. Een huisarts kan dan de juiste medicijnen voorschrijven. Als je regelmatig last hebt van oogmigraine is het ook aan te raden om een rustige plek op te zoeken, zonder geluidsoverlast of veel visuele stimulatie. Zo kun je in sommige gevallen de symptomen van de hoofdpijn beperken.


Een huisarts kan advies geven over het voorkomen van oogmigraine en migraine in het algemeen. Voor sommige mensen helpt het bijvoorbeeld om ontspanningsoefeningen te doen of yoga, om zo het stressniveau te verlagen. Zorg er ook voor dat je een goede houding hebt als je veel achter een computer werkt en dat je regelmatig even pauze neemt om te zorgen voor minder schermtijd. Vermijd het roken van sigaretten, teveel koffie drinken en alcohol drinken. Daarnaast kan de overconsumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals chocolade, sterke kazen of vleeswaren, een trigger zijn voor migraine.


Oogmigraine is een goed voorbeeld van het verband tussen hoofdpijn en het zicht. Maar hoe zit het precies met contactlenzen? Kan het dragen van lenzen hoofdpijn veroorzaken? Of kunnen lenzen juist hoofdpijn voorkomen? Laten we hier eens naar gaan kijken.

Kunnen lenzen hoofdpijn veroorzaken?

Als je vaak hoofdpijn hebt als je lenzen (of een oude bril) draagt, dan zou het kunnen zijn dat je niet de juiste sterkte (meer) draagt. Het is dan aan te raden om een afspraak te maken bij de opticien, zodat de opticien een oogtest kan doen en kan controleren of je nog de juiste lenzen draagt. Sowieso raden wij aan om elke twee jaar naar de opticien te gaan. Let er ook op dat je je lenzen niet te lang draagt en geen lenzen draagt die over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Lenzen mogen nooit hoofdpijn veroorzaken, dus trek altijd aan de bel bij je opticien als je denkt dat je hoofdpijn wordt veroorzaakt door je contactlenzen.


Als je net begint met het dragen van lenzen, dan kan het een paar dagen duren voordat je eraan gewend bent. Het is daarom het beste om je lenzen in het begin maar een paar uur per dag te dragen en de draagtijd geleidelijk op te bouwen. Na een tijdje kun je de lenzen de hele dag dragen.


Als je lenzen met cilinder draagt (bij astigmatisme) is het extra belangrijk dat de lenzen goed aansluiten op je oog. Dit type lenzen heeft namelijk een gebogen oppervlak om de afwijkende kromming van de oogbol te compenseren. Als je torische lenzen niet de juiste vorm hebben kan het gebeuren dat je hierdoor niet een optimaal zicht hebt en daardoor hoofdpijn krijgt.


Als je lenzen draagt kun je last van droge ogen krijgen, vooral als je veel tijd doorbrengt achter een beeldscherm of in ruimtes met droge lucht. Droge ogen kunnen ervoor zorgen dat je ogen branderig en geïrriteerd voelen, ook kan het hoofdpijn veroorzaken. Gelukkig bieden oogdruppels verlichting bij droge ogen.

Probeer everclear oogdruppels

Heb je vaak last van droge en vermoeide ogen? Dan zijn oogdruppels een aanrader. Deze everclear oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld om snel verlichting te brengen bij droge en vermoeide ogen. Het kleine flesje is makkelijk mee te nemen in je tas of broekzak. Deze oogdruppels kun je het hele jaar door gebruiken met alle soorten zachte contactlenzen. Dankzij everclear oogdruppels blijven je lenzen langdurig gehydrateerd.

Bestel nu
BETAALMOGELIJKHEDEN