Goedkoper dan in de winkel

Hoe lang kan je lenzen dragen?

Als je contactlenzen draagt, heb je je misschien wel eens afgevraagd wat de draagtijd van lenzen is en of je je lenzen niet gewoon langer kunt dragen dan op het doosje staat aangegeven. We krijgen regelmatig van onze klanten de vraag ‘Hoe lang mag je lenzen dragen?’. Zo vragen mensen die maandlenzen dragen zich af of ze de maandlenzen langer kunnen dragen dan vier weken. En de dragers van daglenzen vragen ons of ze de daglenzen niet twee dagen kunnen dragen.

Wat gebeurt er als je lenzen meer dagen draagt dan aanbevolen?

Het kan soms verleidelijk zijn om je maandlenzen nog een weekje extra te dragen of om je daglenzen ‘s avonds niet weg te gooien maar de volgende dag nog een keer te dragen. Misschien heb je het zelfs wel eens geprobeerd en zag je nog goed in die extra tijd dat je de lens droeg. Maar zonder dat je het merkt kan dit schade veroorzaken aan je oog. Als je lenzen langer draagt dan de aanbevolen draagtijd loop je bijvoorbeeld een groot risico op een oogontsteking.


Ons advies is daarom altijd: hou je aan de aanbevolen draagtijd. Het is namelijk niet goed voor de gezondheid van je ogen om de contactlenzen langer in te doen dan de aangegeven draagtijd (deze kun je op de verpakking van lenzen vinden). Lees verder om erachter te komen waarom dat is en wat er gebeurt er als je lenzen te lang draagt.

Maandlenzen langer dan een maand dragen

Zachte lenzen die je dertig dagen kunt dragen worden maandlenzen genoemd. Als je maandlenzen draagt moet je de lenzen ‘s avonds schoonmaken met lenzenvloeistof. Daarna doe je de lenzen in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. De lenzen zijn dan de volgende ochtend weer helemaal schoon en klaar om de hele dag te dragen. Na een maand gooi je deze lenzen weg en doe je een nieuw paar lenzen in.


Alle soorten contactlenzen zijn zo gemaakt dat ze de juiste hoeveelheid zuurstof doorlaten naar het oog. Maar hoe langer je de lens draagt, hoe moeilijker het wordt voor de lens om voldoende zuurstof door te laten. Dus als je een maandlens langer dan vier weken draagt, laat de lens steeds minder zuurstof door naar je oog. Want als je de lenzen langer dan de aanbevolen draagtijd draagt, vermindert simpelweg de kwaliteit van de lens. Hierdoor gaat niet alleen de zuurstofdoorlaatbaarheid van de lens achteruit, maar ook de pasvorm. De lens sluit dan niet meer goed aan op het oog.

Daglenzen langer dan een dag dragen

Daglenzen zijn speciaal ontworpen om één dag te dragen. Aan het eind van de dag gooi je de lenzen in de prullenbak (let op: spoel lenzen nooit door de wc of gootsteen). De volgende ochtend doe je weer nieuwe lenzen in. Daglenzen zijn heel geschikt voor mensen die niet elke avond hun lenzen willen schoonmaken met lenzenvloeistof. Daglenzen zijn ook heel geschikt als je niet elke dag lenzen draagt. Misschien draag je alleen lenzen als je gaat sporten of als je uitgaat. Juist dan zijn daglenzen ideaal.


We krijgen wel eens de vraag van onze klanten of ze daglenzen niet gewoon een extra dagje kunnen dragen. Maar dat is is zeker niet de bedoeling. Daglenzen 2 dagen dragen is slecht voor je ogen. Een daglens heet niet voor niets een daglens. Deze lens is echt bedoeld om maar één dag te dragen.

Wat gebeurt er als je lenzen te lang draagt

• Een scheurtje in de lens - Omdat de lens kwetsbaar wordt als je deze te lang draagt, kun je snel een scheurtje in de lens krijgen. Het kan dan zelfs gebeuren dat er stukjes lens loskomen. Hierdoor kun je risico lopen op een oogontsteking.

• De lens zit niet meer prettig - Als je oudere lenzen draagt gaan de lenzen op een gegeven moment minder prettig zitten. De lens kan vervormen waardoor de lens niet meer goed aansluit op het oog. Dit kan zorgen voor geïrriteerde en branderige ogen.

• Veel eiwitaanslag op de lens - Als je lenzen langer draagt dan aanbevolen kun je last krijgen van eiwitaanslag. Eiwitaanslag op je lens is als het ware een laagje vettigheid dat zich vormt op de contactlens. Omdat je lens door deze vettige aanslag niet goed schoon is, wordt je zicht wazig. Ook kan het zijn dat de lens daardoor niet meer prettig aanvoelt op het oog.

• De lens laat niet voldoende zuurstof door - Het is belangrijk dat het netvlies altijd voldoende zuurstof krijgt. Zachte lenzen laten gelukkig veel zuurstof door naar je oog, maar als je lenzen te lang draagt, laat de lens steeds minder zuurstof door. Dit is niet goed voor je ogen en je kunt hierdoor last krijgen van rode ogen.

Hoeveel uur per dag mag ik zachte lenzen dragen?

Het verschilt per lens hoeveel uur per dag je de lens kunt dragen. Sommige zachte lenzen zijn speciaal ontworpen om tot wel 16 uur per dag te dragen, zoals Dailies Total 1 daglenzen, Bausch & Lomb ULTRA One Day en PureVision2 maandlenzen. Andere lenzen kun je tot wel 12 uur per dag dragen, zoals Proclear maandlenzen. Als je weet dat je vaak lange dagen maakt, zijn dat soort lenzen aan te raden.


Draag je je lenzen niet vaak zo lang? Dan kun je bijvoorbeeld everclear ELITE daglenzen of everclear AIR maandlenzen proberen.


Voor maandlenzen en tweewekelijkse lenzen geldt dat als je de lenzen elke dag goed verzorgt, dat je er voor zorgt dat de lenzen de hele draagtijd prettig aanvoelen op je oog. Elke avond de lenzen schoonmaken met lenzenvloeistof en daarna bewaren in een lenzenbakje is dus heel belangrijk. Let ook altijd goed op de houdbaarheidsdatum van lenzen en vergeet niet om de lenzen uit te doen voordat je gaat slapen (tenzij je natuurlijk nachtlenzen draagt die je ‘s nachts in kunt houden).

Wat als ik geen lenzen meer heb?

Misschien is het je wel eens gebeurd: het is tijd om nieuwe lenzen in te doen, maar je komt er ineens achter dat je geen nieuw paar lenzen meer in huis hebt. Dit kan natuurlijk gebeuren. Het is dan het beste om tijdelijk je bril te dragen. En als je snel online lenzen bestelt dan liggen ze de volgende dag al op de deurmat!

Bestel lenzen online
BETAALMOGELIJKHEDEN