Goedkoper dan in de winkel

Lens achter je oog? Lees onze tips!

Als je lenzen draagt heb je het misschien wel eens meegemaakt: ineens kun je niet meer goed zien omdat je lens niet goed op je oog zit. Je hebt het gevoel dat de lens vast zit in je oog of dat de lens kwijt is geraakt in je oog. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je in slaap bent gevallen met je lenzen of als je in je oog hebt gewreven.


Wees gerust: een zachte lens kan niet vast komen te zitten achter je oog. Lees onze tips om erachter te komen wat je moet doen als je je lens kwijt bent in je oog.

Lens kwijt in oog: wat te doen?

Gelukkig kan een zachte contactlens dus niet vast komen te zitten achter je oog. Maar het kan wel vervelend zijn als je het gevoel hebt dat je lens in je oog zit en je kunt de lens niet vinden. Wat je in zo'n geval het beste kunt doen:


• Vraag hulp: Is er iemand in de buurt? Vraag deze persoon om hulp. Vraag of hij of zij de lens in je oog kan zien zitten. Het is handig als je hierbij in de tegenovergestelde richting kijkt van waar jij denkt dat de lens zit. Als de lens zichtbaar is, is deze vaak verfrommeld of dubbelgeklapt. Haal de lens voorzichtig uit je oog (let op, doe dit alleen met schone handen).

• Lens onder onderste ooglid: Voelt het alsof de lens onder je onderste ooglid zit? Trek het onderste ooglid naar beneden, kijk naar boven en van links naar rechts. De persoon die je helpt zou dan de lens moeten zien zitten.

• Lens onder bovenste ooglid: Trek het bovenste ooglid voorzichtig omhoog en kijk naar beneden, naar links en naar rechts. De lens zou dan zichtbaar moeten worden.

• Gebruik oogdruppels: Heb je de lens gevonden, maar lukt het niet om de lens uit je oog te krijgen? Dat kan komen omdat de lens is uitgedroogd. Druppel in dat geval wat oogdruppels in je oog en wacht een paar minuten voordat je het weer probeert. De oogdruppels hydrateren de lens en je oog, waardoor het makkelijker wordt om de lens uit je oog te halen.

• Knipper met je ogen: Probeer overdreven vaak te knipperen met je ogen. De lens kan dan vanzelf tevoorschijn komen.

• Zoek op de grond: Kun je je lens niet vinden in je oog? Het kan zijn dat je de lens ongemerkt uit je oog hebt gewreven en dat de lens nu op de grond ligt. Kijk goed om je heen om te zien of je de lens kunt vinden.


Ben je een lens kwijt in je oog en heb je niemand om te helpen? Ga dan voor de spiegel staan en volg bovenstaande tips op. Heb je de lens gevonden? Gelukkig! Haal de lens heel voorzichtig uit je oog. Doe dit met schone handen en kijk uit met lange nagels. Scherpe nagels kunnen je lens beschadigen, waardoor je de kans loopt op een scheurtje in je lens.


Voordat je de lens weer indoet kun je de lens het beste schoonmaken met lenzenvloeistof. Als je daglenzen draagt kun je er ook voor kiezen om de lens weg te gooien en een nieuwe daglens in te doen. Heb je de lens niet kunnen vinden, maar heb je toch het gevoel dat je lens vast in je oog zit? Neem dan contact op met de opticien voor een afspraak.

Een contactlens kan niet achter het oog komen

Dat een lens kan kwijtraken in je oog is een van de fabels die de ronde doen over contactlenzen. Een lens kan als het ware vastplakken aan je ooglid of uit je oog vallen. Maar een contactlens kan nooit achter je oogbol verdwijnen. Het bindvlies (dat is het slijmvlies dat het oogwit en de binnenste zijde van de oogleden bedekt) zorgt er namelijk voor dat er niets achter je oog kan verdwijnen. Het kan bijvoorbeeld wel gebeuren dat een contactlens dubbelvouwt als je in je oog hebt gewreven, waardoor de lens als het ware vastplakt aan je ooglid. Maar wees gerust: een contactlens achter je oog kan niet gebeuren.

Oogdruppels helpen bij droge ogen

Verschuift je lens vaak omdat je last hebt van droge ogen? Dan zijn oogdruppels een uitkomst. Met oogdruppels hydrateer je je ogen en je lenzen, waardoor je lenzen beter op je oog aansluiten. Als je lenzen goed gehydrateerd zijn ben je minder geneigd om in je oog te gaan wrijven. Je hebt dus minder kans dat je lens verschuift.


Onze opticien raadt everclear Eye Drops aan. Deze oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld om snel verlichting te brengen bij droge of vermoeide ogen. Je kunt deze oogdruppels zowel met als zonder contactlenzen gebruiken. Door de unieke natuurlijk formule wordt het gebrek aan traanvocht meteen aangevuld.

Bestel everclear Eye Drops
Als dit vaker gebeurt

Kan een lens achter je oog komen? Je weet nu dat het antwoord daarop 'nee' is. Maar heb je er vaak last van dat je lens verschuift in je oog? Het kan dan zijn dat je niet de juiste lens draagt voor jouw oogvorm. Het is in dat geval verstandig om een afspraak te maken bij de opticien voor een oogtest. De opticien kan dan kijken welke lens het meest geschikt is voor jouw oog.

BETAALMOGELIJKHEDEN