Ons magazijn gaat verhuizen! Vanwege deze verhuizing kan het helaas langer duren voordat je je bestelling thuisbezorgd krijgt. Onze excuses hiervoor.

Kan ik zwemmen met lenzen in?

Zwemmen met lenzen in

Onze klanten vragen ons vaak of het veilig is om contactlenzen te dragen tijdens het zwemmen. Of tijdens het beoefenen van andere watersporten, zoals waterpolo of synchroonzwemmen. Ons antwoord is altijd dat je zwemmen met lenzen in moet vermijden. Waarom dat is? Het dragen van lenzen in water maakt je ogen gevoelig voor besmetting door schadelijke bacteriën in het water, waardoor je het risico loopt op irritatie aan je ogen, prikkende ogen en ooginfecties.

Advies over zwemmen met contactlenzen

  • Ga niet zwemmen met je contactlenzen in, want water bevat bacteriën die schadelijk zijn voor je ogen. Ook kan water de vorm van je lenzen veranderen.
  • Als je per se lenzen moet dragen tijdens het zwemmen, draag dan een zwembril in combinatie met daglenzen.
  • Helemaal handig is een zwembril met glazen op sterkte. Op die manier kun je ook onderwater scherp zien.

Redenen om geen contactlenzen te dragen tijdens het zwemmen

Contactlenzen dragen tijdens het sporten kan in het algemeen een goede keuze zijn, maar je moet dan wel goed voor je lenzen zorgen. Bij watersporten moet je erg voorzichtig zijn. Het water in een zwembad, een rivier en de zee bevat namelijk veel bacteriën, virussen en micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor je ogen. Acanthamoeba is bijvoorbeeld een organisme dat vaak in het water voorkomt. Wanneer deze parasiet in contact komt met je contactlenzen hecht het zich aan je lens. Het kan er op die manier voor zorgen dat het oppervlak van je oog ontstoken raakt en uiteindelijk geïnfecteerd raakt (acanthamoeba keratitis).

Daarnaast absorberen contactlenzen water, wat ervoor zorgt dat de vorm van de lens kan veranderen. Hierdoor voelt het niet meer prettig aan om de lens te dragen en ook wordt je zicht wazig. Dit is een andere reden waarom we adviseren om geen contactlenzen te dragen tijdens het zwemmen en om niet te douchen met lenzen.

Een vrouw aan het zwemmen in een zwembad

Zwemmen met lenzen

Als je om wat voor reden dan ook tóch wilt zwemmen met je lenzen in, dan is het aan te raden om daglenzen te dragen gecombineerd met een zwembril. Water bevat een groot aantal potentieel schadelijke micro-organismen. Daglenzen, zoals bijvoorbeeld 1 Day Acuvue Moist, geven je de vrijheid om lenzen te dragen tijdens het zwemmen zonder dat je de lenzen daarna hoeft schoon te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de lenzen in te doen voordat je gaat zwemmen en ze na het zwemmen meteen weg te gooien. Dankzij de lage prijs van daglenzen tegenwoordig kost het gelukkig weinig om regelmatig nieuwe daglenzen in te doen.

Als je lenzen niet prettig aanvoelen tijdens het zwemmen, doe ze dan meteen uit en gooi ze weg. Als je je zorgen maakt, breng dan een bezoek aan de opticien voor advies over zwemmen met contactlenzen in.

Alternatieven voor contactlenzen tijdens het zwemmen

Wat ideaal is als je regelmatig zwemt is een zwembril op sterkte. Deze zwembrillen corrigeren je zicht, waardoor je tijdens het zwemmen alles goed kunt zien. Deze zwembrillen zijn op maat gemaakt en ze werken hetzelfde als gewone brillenglazen: de glazen corrigeren afwijkingen van je ogen, zoals bijziendheid (myopie), verziendheid (hyperopie) en ouderdomsverzienheid (presbyopie). Omdat een zwembril je ogen goed afsluit van het water, kun je duidelijk onderwater zien zonder dat je water in je ogen krijgt.

Sommige merken verkopen kant-en-klare zwembrillen op sterkte, die voor beide ogen dezelfde sterkte hebben. Voordat je deze koopt, is het goed om er zeker van te zijn dat zo'n zwembril hetzelfde voorschrift heeft als wat je opticien je heeft gegeven.