Goedkoper dan in de winkel

Waarom je niet moet douchen met lenzen

Lenzen zijn niet voor niets zo populair. Met lenzen heb je altijd en overal een perfect zicht. Maar wat veel mensen niet weten is dat je beter niet kunt douchen met lenzen in. Waarom dat is? We leggen het je hier uit.

Irritatie of infectie

Het lijkt natuurlijk heel handig: je lenzen dragen tijdens het douchen zodat je goed kunt zien welke fles shampoo je moet pakken en waar je handdoek ligt. Maar ook al is het fijn om alles goed te kunnen zien als je doucht, het is beter om niet je lenzen te dragen als je onder de douche stapt. Het is namelijk niet goed als lenzen in aanraking komen met kraanwater. Je ogen worden dan namelijk gevoelig voor besmetting door schadelijke bacteriën in het water. Hierdoor loop je het risico op irritatie aan je ogen of een nare infectie van het oog.

Parasieten in het water

Kraanwater lijkt heel onschuldig, maar als water in contact komt met contactlenzen kan dit helaas nare gevolgen hebben. Kraanwater bevat namelijk veel bacteriën, virussen en micro-organismen. Deze zijn in het algemeen onschuldig voor je lichaam, maar het kan helaas nare gevolgen hebben als deze parasieten in aanraking komen met contactlenzen.


Als een lens in contact komt met water wordt de lens een soort spons die water opneemt. Wanneer bijvoorbeeld de parasiet genaamd acanthamoeba in contact komt met je contactlenzen hecht het zich aan je lens. Deze parasiet kan er zo voor zorgen dat je oog ontstoken raakt en uiteindelijk geïnfecteerd raakt (dit heet acanthamoeba keratitis). In het ergste geval kan dit zelfs blindheid veroorzaken.


Ook kan water ervoor zorgen dat de vorm van je lens verandert. Hierdoor krijg je rode ogen, een wazig zicht en de lens voelt niet meer prettig aan tijdens het dragen. Om dezelfde redenen is het beter om niet te zwemmen met lenzen, want ook chloorwater van het zwembad bevat bacteriën die schadelijk zijn voor zowel harde lenzen als zachte contactlenzen.

Wat te doen als je met lenzen heb gedoucht

Je bent zonder erbij na te denken toch onder de douche gestapt met je lenzen in. Als je uit de douche stapt besef je dit ineens. Geen probleem, wat je in dat geval het beste kunt doen:


• Doe je lenzen na het douchen meteen uit. Zo voorkom je dat bacteriën zich verspreiden tussen je lens en je oog.

• Als het niet lukt om je lenzen meteen uit te doen kun je even wachten en het na een paar minuten weer proberen. Wat kan helpen is om voorzichtig je ogen te masseren, zodat ze traanvocht produceren. Het is dan makkelijker om je lenzen uit te doen.

• Draag je daglenzen? Gooi je lenzen weg en doe een nieuw paar lenzen in.

• Draag je maandlenzen of tweewekelijkse lenzen? Maak je lenzen dan goed schoon met lenzenvloeistof. Of doe je lenzen in een lenzendoosje met lenzenvloeistof en draag tijdelijk je bril.

• Heb je je contactlenzen gedragen onder de douche en merk je dat je een tijdje later nog last hebt van een onscherp zicht of rode, branderige ogen? Ga dan naar de opticien of naar je huisarts. Deze klachten kunnen verschillende redenen hebben, maar het is altijd beter om het na te laten kijken. Zo weet je zeker dat je ogen gezond zijn.

Ons advies

Als je lenzen draagt en gaat douchen is het dus een goed idee om je lenzen eerst uit te nemen voordat je onder de douche stapt. Na het douchen kun je je contactlenzen zonder zorgen weer in doen. Of zorg ervoor dat je 's ochtends altijd eerst doucht en daarna pas je contactlenzen in doet.


Vind je het een gedoe om je lenzen steeds in een bakje met lenzenvloeistof te doen? Dan zijn daglenzen een aanrader. Je kunt dan makkelijk na het douchen een nieuw paar daglenzen in doen.

Gratis daglenzen proberen

Daglenzen zijn enorm handig in gebruik. Met daglenzen gebruik je namelijk elke dag een nieuw paar lenzen. Je kunt dan dus ook heel makkelijk na het douchen een nieuw paar lenzen indoen. Wil je wel eens daglenzen uitproberen? Bestel dan gratis onze everclear ELITE daglenzen.


Deze comfortabele zachte lenzen hebben een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Het uv-filter in de lens helpt je ogen te beschermen tegen de zon. Met de code ELITE5 kun je nu gratis vijf dagen everclear ELITE lenzen uitproberen.Je ontvangt dan in totaal 10 lenzen gratis.

Probeer nu gratis
Veilig contactlenzen dragen

Natuurlijk is het volkomen veilig om contactlenzen te dragen. Als je zachte lenzen op de juiste wijze draagt hoef je je niet druk te maken om de gezondheid van je ogen. Dus ga niet douchen met je lenzen en zorg er ook voor dat je niet in slaap valt met je lenzen nog in. Het is belangrijk om altijd het advies van je opticien op te volgen. De opticien kan je ook vertellen wat voor soort lenzen het beste bij jouw ogen passen, bijvoorbeeld lenzen met cilinder. Laat regelmatig je ogen controleren, zodat de opticien kan checken of je nog de juiste sterkte lenzen draagt.

BETAALMOGELIJKHEDEN