Tien tips om productief thuis te werken

dinsdag 31 maart 2020 door Vision Direct

Vrouw zit op de vloer te werken op een laptop met een kat naast zich

Thuisblijven is nu enorm belangrijk om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te vertragen. Veel mensen hebben hun dagelijkse autoritje naar kantoor daarom noodgedwongen moeten inwisselen voor een wandeling van de slaapkamer naar de keukentafel of werkkamer. Het kan helaas lastig zijn om je huis ineens om te moeten toveren tot een werkomgeving. Hoe blijf je productief? Hoe voorkom je dat je snel afgeleid wordt? Wat doe je als je onrustig wordt van al dat binnen zitten? En wat doe je als meerdere mensen in huis tegelijk moeten videobellen?

Om deze tijd zo goed mogelijk door te komen is het belangrijk om een dagelijkse routine te hebben die voor jou werkt. We hebben daarom een lijst met tien tips voor je samengesteld om je productiviteit op peil te houden. En om ervoor te zorgen dat werk en privé niet door elkaar heen gaan lopen.

1. Zorg voor een routine

Het is heel belangrijk om vast te houden aan de routine die je ook had toen je nog dagelijks op kantoor werkte. Zorg ervoor dat je op een vaste tijd opstaat en dat je voldoende tijd hebt om te douchen, kleren aan te trekken en je lenzen in te doen. Of begin de dag met een stuk hardlopen of wandelen, je hebt dan meteen beweging gehad voordat je aan je werkdag begint. Probeer om niet zo laat op te staan dat je nog in je pyjama en met verward haar die belangrijke vergadering op Zoom of Skype moet bijwonen.

2. Blijf niet in je pyjama zitten

Over Skype gesproken: zorg ervoor dat je altijd klaar bent voor een videogesprek. Als je de hele dag in je pyjama blijft werken, kan dat voor gênante situaties zorgen als een collega je ineens belt. Normale kleding dragen zorgt er ook voor dat er een betere scheiding is tussen je privétijd en de tijd dat je aan het werk bent. En het is ook gewoon goed om die kleine dingen te blijven doen die je normaal ook zou doen, zoals je haar borstelen, make-up opdoen of je scheren.

Een vrouw werkt thuis en maakt een to do-lijstje

3. Aparte werkplek

Kies een speciale plek of ruimte in huis die je gebruikt om te werken. Op die manier is er een betere scheiding tussen werk en privé. Als het kan, is het het beste om aan een bureau of tafel te zitten, het liefst met een goede bureaustoel. Helemaal perfect is het natuurlijk als je bij een raam kunt zitten; de combinatie van daglicht en frisse lucht kan goed zijn voor je mentale gezondheid. Probeer de slaapkamer te vermijden als werkplek. Dat moet een plek blijven die je associeert met rust.

4. Plan je dag

Het is goed om elke dag en soort schema te hebben. Maak bijvoorbeeld elke ochtend een to do-lijstje voor je werk, waarop je aangeeft welke zaken je per se vandaag gedaan wilt hebben. Op die manier heb je iets om op terug te vallen op het moment dat je afgeleid wordt of wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet. Vergeet ook niet om je lunchpauze op het lijstje te zetten en je koffiepauzes. Plan ook dingen in waar je naar uitkijkt, zoals een film kijken of Facetimen met een vriend.

5. Zet een muziekje op

Het kan soms heel stil zijn als je vanuit huis werkt. Geen collega’s om je heen om mee te kletsen en niemand om mee bij te praten tijdens je lunchpauze. Of je hebt juist last van het tegenovergestelde: een partner of huisgenoot die de hele tijd naast je aan het videobellen is met collega’s. Het kan in beide gevallen moeilijk zijn om je te concentreren. Wat afleiding werkt dan altijd goed. Dus zet je favoriete playlist op en ga aan de slag met die to do-lijst voor vandaag. Heb je geen inspiratie voor een leuke playlist? Vraag dan je vrienden waar zij naar luisteren op Spotify!

6. Kijk niet de hele tijd naar een scherm

Als je vanuit huis werkt, merk je vast dat je voor je gevoel de hele tijd naar een scherm aan het kijken bent. Werk, Netflix, Facetimen met vrienden: je kunt de hele dag online zijn. Probeer vermoeide ogen te voorkomen door je te houden aan de 20-20-20-regel. Dit houdt in dat je elke 20 minuten even 20 seconden niet naar je scherm kijkt maar naar iets dat op 6 meter (20 voet) afstand is. Probeer vaak even op te staan om een glas water te pakken, een kop koffie te zetten of bijvoorbeeld je planten water te geven. Op die manier verkort je de tijd dat je naar een scherm kijkt.

7. Blijf actief

Actief blijven is heel belangrijk voor je mentale gezondheid. Vooral nu we allemaal de meeste tijd thuis moeten doorbrengen. Dus probeer zoveel mogelijk actief te zijn, of je nu houdt van yoga, hardlopen of gewoon een wandeling: probeer actief te blijven. Het helpt ook om je aan het eind van de dag een voldaan gevoel te geven.

Vrouw werkt vanuit huis en drinkt water

8. Drink voldoende water

Vergeet niet om voldoende water te drinken! Juist als je de hele dag binnen aan het werk bent is het belangrijk om genoeg te drinken. Dus sta een keer extra op van je bureau om even weer een glas water te pakken.

9. Tijd voor een pauze!

Als je thuis werkt is het extra belangrijk om regelmatig even te pauzeren. Zorg ervoor dat je niet constant achter je computer zit en alleen maar aan het werk bent. En als je pauze neemt, zorg er dan voor dat het ook echt een pauze is. Dus niet dat je dan toch nog snel even je e-mails voor werk gaat lezen tijdens je lunch.

10. Werk je normale uren

Als je vanuit huis werkt is het heel makkelijk om extra uren te maken. Zorg ervoor dat je ook echt nog vrije tijd over houdt en niet constant aan het werk bent. Dus hou je aan de werktijden en log uit wanneer de werkdag voorbij. Het is altijd goed om daarna even een uurtje iets te doen zonder scherm. Op die manier heb je een goede grens tussen werk en vrije tijd. Probeer daarna iets ontspannends te doen, zodat je werk echt even vergeet.

please wait