Is binnenspelen schadelijk voor de ogen van kinderen?

maandag 22 januari 2018 door Vision Direct

Kinderen met tablet en telefoon

In de winter brengen kinderen een groot gedeelte van hun tijd binnenshuis door. Ze spelen vaker computerspelletjes of kijken naar de televisie. Veel ouders zijn zich bewust van de negatieve gevolgen die kunnen optreden als hun kinderen niet genoeg buitenspelen. Hierbij valt onder andere te denken aan overgewicht of een gebrek aan vitamine D. Minder bekend is echter dat recentelijk is aangetoond dat voldoende natuurlijk daglicht ook essentieel is voor de ontwikkeling van de ogen van kinderen.

Bijziendheid

Kind ondergaat oogtest

Een onderzoek van de Amerikaanse Northwestern University Feinberg School of Medicine heeft aangetoond dat kinderen die weinig buitenspelen een verhoogd risico lopen op bijziendheid. Volgens dit onderzoek is een recent ontdekte cel in het netvlies zeer gevoelig voor daglicht. Deze cel, door de wetenschappers ‘ON Delayed’ genoemd, bepaalt hoe het oog groeit en zich ontwikkelt. Als de cel te weinig in aanraking komt met natuurlijk daglicht zal hij minder goed kunnen functioneren waardoor het oog te lang door kan groeien. Hierdoor vallen beelden niet goed op het netvlies, wat kan leiden tot bijziendheid. In dat geval moet het zicht gecorrigeerd worden met behulp van een bril of contactlenzen.

Preventie is belangrijk

Volgens oogonderzoeker Virginie Verhoeven, die in 2015 promoveerde op haar onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is het aantal mensen dat lijdt aan bijziendheid de afgelopen vijftig jaar verdubbeld. Naar schatting zal in 2020 tussen de 10 en 20 procent van de twintigers bijziend zijn. Dit vormt een ernstig probleem aangezien mensen met een zicht van -6 of minder een verhoogd risico lopen om uiteindelijk blind te worden. Daarom is het zeer belangrijk om bijziendheid te voorkomen.

Toch naar buiten

Gezin-maakt-winterse-boswandeling

Ondanks het koude winterweer is het dan ook aan te raden om kinderen, eventueel dik ingepakt in een warme winterjas en handschoenen, toch zoveel mogelijk te stimuleren om naar buiten te gaan. Zelfs als er geen sneeuw of ijs ligt, kunnen ze zich bijvoorbeeld prima vermaken met het bouwen van zandkastelen of het uitgraven van waterwegen in een modderpoel. Ook is het leuk om met het hele gezin een mooie wandeling te maken door een vrijwel verlaten bos of juist lekker uit te waaien op het strand. Bij zulke uitstapjes is het altijd handig om een flesje hydraterende oogdruppels op zak te hebben. Op die manier blijven je ogen gezond en comfortabel tijdens de koude eerste maanden van het jaar!

Wil je meer weten over de positieve invloed van buitenspelen op de ooggezondheid van kinderen? Het Oogfonds daagt ouders uit om ervoor zorgen dat hun kind twee weken lang, twee uur per dag buiten is. Op www.oogfonds.nl kun je een speciaal pakket downloaden met leuke tips. Of lees onze blog over ooggezondheid voor kinderen.

please wait