Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Tetris als oplossing voor een lui oog.

donderdag 2 mei 2013 door FB
Canadese doktoren zeggen dat zij een nieuwe, inventieve, manier hebben gevonden om een lui oog te behandelen: het computerspel Tetris spelen. Het team van McGill University ontdekte dat het populaire computer-blokkenspel de ogen kan trainen om samen te werken.

Tijdens een kleinschalige studie met 18 volwassenen bleek deze behandeling beter te werken dan de traditionele pleister op het oog. De onderzoekers willen nu gaan onderzoeken of het een goede behandeling zou kunnen zijn voor kinderen met een lui oog.

De aandoening, die officieel amblyopie wordt genoemd, komt bij ongeveer 1 op de 50 kinderen voor. Een lui oog wordt veroorzaakt door een vertraagde ontwikkeling van het zicht in één van de ogen en gaat vaak gepaard met scheel kijken.

Zonder behandeling kan een lui oog leiden tot permanent zichtsverlies in het zwakkere oog, en dit is waarom er bij kinderen vrijwel altijd wordt ingegrepen. Normaal gesproken bestaat de behandeling uit het afplakken van het goede oog met een pleister waardoor het zwakkere oog gestimuleerd wordt om zich in te spannen en ontwikkelen. Nadeel hiervan is dat het kind de pleister voor een lange tijd, soms zelfs maandenlang, moet dragen. Niet bepaald een pretje, vooral niet als ze de enige in de klas zijn. Dr Robert Hess en zijn collega’s gingen daarom op zoek naar een alternatieve manier om het luie oog te stimuleren.

Dit resulteerde in de ontwikkeling van een speciale video-bril dat er voor zorgt dat beide ogen als één team samenwerken. Negen vrijwilligers met amblyopie werd gevraagd om de special bril 1 uur per dag te dragen tijdens het spelen van het computerspel Tetris, en dat twee weken lang. De bril liet aan één oog het vallende object zien terwijl het andere oog alleen de opgestapelde blokken kon zien.

Om een vergelijking te kunnen maken kreeg een andere groep van negen vrijwilligers een bril op waarbij het goede oog was afgescherm en het luie oog het hele spel te zien kreeg. Na deze twee weken bleek dat de groep wiens bril twee verschillende beelden liet zien meer verbetering in het zicht liet zien dan de groep bij wie het goede oog was afgeplakt. De onderzoekers lieten vervolgens ook de groep waarbij het oog aanvankelijk werd afgeplakt de nieuwe manier met twee verschillende beelden proberen en ook bij hen werd het zicht vervolgens snel beter. Dr Hess is er van overtuigd dat de behandeling een goed alternatief zou kunnen zijn voor afplakken, vooral voor volwassenen die hier vaak weinig voordeel bij hebben. Bovendien hoeft het niet persé Tetris te zijn, maar andere spellen zouden ook moeten kunnen werken.

“Wanneer allebei de ogen samenwerken wordt het zicht beter. Het is veel beter dan afplakken. Het is aangenamer, sneller en het blijkt veel beter te werken.” aldus Dr Hess.

Het team kwam tot de conclusie dat het goed zou kunnen dat amblyopie een probleem in beide ogen is, en niet alleen het luie oog betreft. Als dit zo is zou het afplakken van het goede oog juist een hindering zou kunnen zijn in plaats van een hulpmiddel. Beide ogen dwingen om samen te werken heeft een stimuleerde werking op de hersenen en maakt het mogelijk om het zwakke opnieuw te leren zien.
please wait