Acht tips om nu thuis actief en gemotiveerd te blijven

donderdag 9 april 2020 door Vision Direct

Vrouw achter laptop met koptelefoon op haar hoofd

Veel mensen hebben er nu mee te maken: ineens ben je de hele dag thuis en kom je alleen de deur nog uit om boodschappen te doen. Het kan moeilijk zijn om plotseling aan deze nieuwe routine te moeten wennen. We hebben daarom acht tips voor je verzameld om deze rare tijd zo goed mogelijk door te komen en om gemotiveerd te blijven om te werken en actief te zijn.

Focus op je mentale gezondheid

In deze stressvolle tijd is het heel belangrijk om te focussen op je mentale gezondheid. Zorg bijvoorbeeld dat er een goede grens is tussen werk en privé. Plan ‘s avonds echt tijd voor jezelf in, zodat je niet de hele tijd aan het werk bent. Denk er goed aan wat jou blij maakt en probeer je hier in je vrije tijd op te focussen. Het is makkelijk om steeds naar het nieuws te kijken of om door social media te scrollen, maar dit zorgt bij veel mensen voor extra stress.

Meisje op de bank met een tablet

Blijf in contact

Het is nu extra belangrijk om je sociale contacten te onderhouden. Dus spreek af met vrienden en familie om elkaar te spreken op bijvoorbeeld Facetime, Skype of Houseparty. Elkaar even zien en echt bijpraten is toch fijner dan alleen whatsappjes sturen.

Iedereen maakt nu hetzelfde door, dus praat met elkaar over hoe jij deze periode beleeft. En als je het er juist even niet over wilt hebben? Speel dan samen online spelletjes of bespreek die geweldige documentaire die jullie allebei onlangs op Netflix gezien hebben.

Ga sporten

Vergeet niet om juist nu lekker actief te blijven. Ga ‘s ochtends vroeg lekker een stuk wandelen of hardlopen. Ook fietsen kan natuurlijk prima. En binnen kun je prima actief zijn. Er zijn veel workout-video's te vinden op YouTube. Kijk bijvoorbeeld eens naar de oefeningen van de Britse Joe Wicks. Hij maakt video’s voor oefeningen die je thuis in de woonkamer kunt doen. Ga je sportief aan de slag? Dan raden wij daglenzen aan. Met daglenzen gebruik je elke dag een nieuw setje lenzen. Heel handig dus als je de rest van de tijd liever je bril draagt.

Werk je to do-lijstje af

Bijna iedereen heeft wel zo’n lijst van dingen waar je nooit aan toe komt: fotoalbums maken van al die leuke vakanties, de muur in de slaapkamer verven, Italiaans leren of dat ene dikke boek lezen. Dit is dé tijd om een lijst te maken van al deze dingen en ze één voor één af te werken. Het tempo maakt niet uit, doe dit op de manier die voor jou het beste werkt. Maar met zo’n lijst creëer je meerdere doelen voor jezelf voor deze moeilijke periode.

Hou je aan een dagelijkse routine

Sta iedere dag om dezelfde tijd op en probeer volgens een vast ritme te leven. Als je vanuit huis werkt is dit misschien makkelijker om te doen dan als je nu niet werkt. Maar juist dan is regelmaat extra belangrijk. Zorg ervoor dat je actief blijft zodat je aan het eind van de dag een voldaan gevoel hebt. En natuurlijk kan lekker even bankhangen en Netflix kijken ook onderdeel zijn van je dagelijkse routine!

Gebruik je creativiteit

Weet je niet zo goed wat je ‘s avonds moet doen om te ontspannen? Je hebt vast wel iets in huis waar je creatief mee bezig kunt gaan. Even lekker knutselen, schrijven of op een andere manier creatief bezig zijn kan helpen om je gedachten te verzetten en even helemaal te focussen op het creatieve proces. Dus haal die knutsel- of verfspullen tevoorschijn en ga aan de slag.

Kinderen springen op bed

Kinderen thuis

Probeer je vanuit huis te werken terwijl je kinderen thuis online les krijgen. Sterkte! Deze coronacrisis zorgt voor een uitzonderlijke situatie waarin mensen verplicht thuiswerken terwijl de kinderen ook thuis zijn.

Probeer er het beste van te maken en accepteer dat het zo nu en dan chaotisch zal zijn. Zorg ervoor dat je een eigen werkplek hebt en dat de kinderen weten op welke tijden ze je wel en niet kunnen storen.

Yoga

Het kan ook heerlijk zijn om je dag te beginnen met yoga. De ademhalingsoefeningen en stretches zijn een heerlijk begin van de dag. Er zijn ook yoga-oefeningen die juist bedoeld zijn om ‘s avonds te doen. Deze oefeningen helpen je spieren te ontspannen waardoor je heerlijk ontspannen naar bed gaat en beter zult slapen. Op het YouTube-kanaal Yoga with Adriene vind je veel verschillende yoga-oefeningen, voor zowel beginners als gevorderden.

please wait